Regija
SJEDNICA ĐAKOVAČKOG GRADSKOG VIJEĆA

Proračun za 2016. težak 68 milijuna kuna
Objavljeno 8. listopada, 2015.

ĐAKOVO - Većinom od 13 glasova, nakon gotovo trosatne rasprave, gradski su vijećnici u srijedu prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna i rebalans proračuna za ovu i prijedlog proračuna za sljedeću godinu u iznosu od 68 milijuna kuna. Govoreći o ovogodišnjem izvršenju proračuna, gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB) rekao je da su prihodi u odnosu na prošlu godinu porasli za 48 posto, da je smanjen dug sa 11 na 2,3 milijuna kuna, da je rebalansom predviđena minimalna korekcija proračuna, dok je za prijedlog proračuna za sljedeću godinu kazao da je planiran nešto ambicioznije. “Planirani proračun od 68 milijuna kuna nije prenapuhan i nastavlja tendenciju praćenja svih oblika života i u svakoj svojoj stavci je razvojan”, istaknuo je gradonačelnik.

“Grad je godinu započeo prenesenim kumulativnim minusima iz prethodnih godina u iznosu od 11,5 milijuna kuna. Zaokretom u načinu upravljanja gradskim financijama u prvih šest mjeseci prihodi proračuna su povećani, a rashodi se nisu povećavali, ostali su na gotovo istoj razini. To je rezultiralo činjenicom da smo gradski proračun stabilizirali i u prvih šest mjeseci i uštedjeli gotovo devet milijuna, za koliko smo smanjili manjkove iz prethodnih godina. Pozitivni trendovi su nastavljeni i u posljednja tri mjeseca pa je s današnjim danom podmireno svih 11,5 milijuna kuna manjkova koji su se godinama stvarali i povećavali. Danas tako možemo reći da smo nakon mukotrpnog rada i niza kvalitetnih odluka i mjera proračun napokon doveli u suficit. Ovogodišnji proračun bio je planiran s 59 milijuna kuna i njegova realizacija će do kraja godine biti veća od 50 milijuna kuna, što će značiti najveće izvršenje proračuna do sada. Realizacija planiranog proračuna bit će veća od 90 posto”, kazao je predsjednik GV-a Goran Soldo, te dodao kako je sljedeći korak da suficit proračuna iskoriste za financiranje udjela za EU projekte i ostale kapitalne projekte za koje će, kako kaže, dobiti nepovratna sredstva.

Iz oporbenih redova, posebno iz SDP-a, stizale su kritike o netransparentnosti gradskog proračuna te inzistiranje na razvojnim mjerama, a zamjeraju i premalo EU projekata. Vijećnica Sanja Bježančević (SDP) pozvala se na ocjenu državnog Instituta za javne financije koji je, kako je rekla, Gradu Đakovu “za transparentnost proračuna dao ocjenu jedan”. Protiv proračuna bili su i HDZ-ovi vijećnici, koji su napustili vijećnicu tijekom glasovanja. M. Muškić

SPORTSKIM KLUBOVIMA VODA ZA 1 KN/M3

- Budući da bi se najveći broj sportskih klubova ugasio da nemaju dotacije iz proračuna Grada te s obzirom na činjenicu da i u tim okolnostima jako teško funkcioniraju i jedva podmiruju račune za režije, predložio sam na aktualnom satu da cijena vode za sportske klubove bude 1 kuna po kubičnom metru. Ta se voda koristi za održavanje higijene djece u omladinskoj školi, tuširanje igrača i održavanje terena - kazao je predsjednik GV-a Goran Soldo. Gradonačelnik Vinković podržao je prijedlog.

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana