Regija
KBC OSIJEK O SLUČAJU MLADE ĐAKOVČANKE:

Rana je nakon dva mjeseca
toalete i terapije zarasla
Objavljeno 9. listopada, 2015.

Vezani članci

ZLATNI STAFILOKOK: ĐAKOVČANKA TVRDI DA GA JE “PONIJELA” IZ OSJEČKOG RODILIŠTA:

Mjesec i pol sam dolazila u bolnicu, a na kraju platila privatniku da mi pomogne

ĐAKOVO – O slučaju mlade majke, Đakovčanke, koja se obratila redakciji našeg lista žaleći se na iskustvo u osječkom KBC-u, gdje je, kako je rekla, “pokupila” zlatni stafilokok, očitovao se predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek, prof. dr. Darko Čuržik, prim. dr. med, kao i sanacijski upravitelj, prof.dr. Sven Kurbel, dr. med.

“Poštovani, u pritužbi anonimne pacijentice koju je poslala Glasu Slavonije prepoznali smo pritužbu pacijentice koju je uputila Ministarstvu zdravlja RH 7. srpnja 2015. godine, na koje su se očitovali ginekolozi koji su operirali (S.C.) i liječili postoperativne komplikacije (dr. Lovrić, dr. Karša, dr. Košuta, dr. Rubin, dr. Mandić, dr. Selthofer, dr. Kadivnik). Na temelju medicinske dokumentacije mogu reći sljedeće: pacijentici je 5. svibnja 2015. godine u 14,40 učinjen carski rez pod Dg: Grav hbd 40 6/7 St. post inductio cum Prepidil gel: Dystotio. Rodila je živo i zdravo muško dijete 4140/50 Apgar, 10,10 E-3, 56, HB 103, L 20,9 TH: Sumamed a 500 mg navečer (Cave Penicillin). Indikacija za S.C. je bila opravdana. Otpuštena je kući sedmi dan uz nalaz rana per primam, uterus i adnexa uredni (dr. Karša). Kasnije na kontroli se ispostavilo da rana secernira, izoliran je Staphylococcus aureus, te je dobila th: Klimdamycin 3 x 500 mg prema antibiogramu (dr. Košuta, dr. Kadivnik, dr. Rubin, dr. Selthofer). Rana je nakon dva mjeseca toalete i terapije zarasla. Mogućnost komplikacija nakon operativnih zahvata je po literaturi u pet do deset slučajeva. Važno je odmah prepoznati komplikaciju te provesti adekvatnu terapiju. Žao nam je što se to dogodilo kod pacijentice te joj želimo uspješan oporavak”, navodi se u odgovoru prof. dr. Darka Čuržika.

“Trudnoća je jedan od najvažnijih događaja u životu žene, povezana s brojnim zbivanjima kako u tijelu tako i u psihi trudnice i sva zbivanja povezana s trudnoćom mogu biti izrazito stresna za buduću majku. Kako sve žene nemaju naviku izražavati stresne reakcije, kod nemalog broja trudnica, porodilja i dojilja postoje izrazito stresna sjećanja, koja mogu biti toliko snažna da priječe tu osobu da krene u iduću trudnoću. Nakupljanje mješavine stresnih iskustava i napetosti povezane s budućim tijekom zbivanja već je davno prepoznato od strane psihologa i definirano u više posebnih stanja. Koristim priliku pridružiti se prof. Čuržiku u željama za uspješan oporavak rodilje, kao i što bolji razvoj djeteta”, ističe u svom odgovoru na naš upit prof. dr. Sven Kurbel. M. Muškić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike