Mozaik
23. ROĐENDAN TELEVIZIJE SLAVONIJE I BARANJE

Spektakularna proslava za
početak nove ere STV-a
Objavljeno 8. listopada, 2015.
Treća lokalna televizija počela je s emitiranjem 7. listopada 1992. godine

Uz pjesmu uzvanika iz političkog, gospodarskog i javnog života “Sretan ti rođendan”, rođendansku tortu i spektakularni vatromet iznad Istarske ulice broj 2, kao kulisom za odjavnu špicu, Slavonska je televizija u noći 7. listopada svečano označila ulazak u 24. godinu rada i preseljenje u nove, suvremeno opremljene prostore bivše Gradske vile.

Vratimo se samo koji sat unazad te večeri kada je počela proslava 23. rođendana STV-a na novoj lokaciji, u nazočnosti sve odreda prijatelja STV-a, među kojima su viđeni osječki politički dužnosnici, načelnici slavonskih općina, suradnici i poslovni partneri STV-a..., kada je predvečer počeo prijenos uživo rođendanskog vrhunski pripremljenog spektakla kao dara svojim vjernim gledateljima ispred TV ekrana diljem Slavonije i Baranje. Devet je kamera odrađivalo taj događaj javljanjem iz novog studija, režija, montaža, novinarske redakcije i dvorišta gdje se uz dobru glazbu i pjesmu TS Šokci, Šime Jovanovca, Stjepana Jeršeka Štefa, grupe Passage, Igora Delača i videozid s kojeg se moglo pratiti što se događa na STV-u koja je na taj dan 7. listopada 1992. godine počela s emitiranjem kao treća lokalna televizija u Hrvatskoj, još u ratno doba kada su po Osijeku i drugom dijelovima padale granate.

Radno slavlje

U srijedu navečer gledatelji STV-a, najvažnijih prijatelja te televizije iz Osijeka, mogli su razgledati prostorije - “virtualni drugi dio svojih domova koji dolaze iz ekrana” - odakle godinama već uživaju u svim zanimljivim sadržajima koje im vrijedni STV-ovci svakodnevno pripremaju. Jer, lutajuće kamere s novinarima i snimateljima STV-a prošle su uzduž i poprijeko i kroz dupke gostima popunjeno dvorište i kroz novi reprezentativni objekt u kojem se i Tito u bivšoj državi, a u novoj i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odmarao kad su posjetili Osijek.

Rođendansko slavlje bio je tenutak da se ponovno kroz retrospketivu vratimo u prošlost, u vrijeme postanka Hrvatske samostalne države kada je STV počevši s radom udarila temelje pionirskom razdoblju osnivanja i djelovanja lokalnih komercijalnih televizijskih postaja u Hrvatskoj. Slavljenici su svoj blagdan proveli radno, ali s veseljem - svatko od voditelja između razgovora i druženja s gostima morao se prihvatiti mikrofona i stati pred kamere obraćajući se višemilijunskom auditoriju u Hrvatskoj i inozemstvu koji svoj STV prati i putem antena odašiljača u Hrvatskoj, ali i kabelskim televizijama i live streamingom na web stranicama www.stv.hr.

Dobar susjed i prijatelj

Glavna urednica Antonija Tomasović prisjetila se da su u vrijeme kada su Slavonci dobili svoju televiziju proizvodili u prvoj godini života u eter slali 20 sati programa u vlastitoj proizvodnji tjedno.

- U idućim je godinama televizija rasla i postala dobar susjed i prijatelj Slavoncima i Baranjcima. STV je s drugim lokalnim televizijama djelovala u nacionalnom eteru stvaranjem i radom projekata Mreža i CCN-a. Program Slavonske televizije danas digitalnim signalom pokriva Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku i dio Brodsko-posavske županije. Vijesti Slavonske televizije, Crno-bijeli grad, Face to face, Rikverc, Vodotop, Žrvanj, Ljetna razglednica, Pun pogodak, Poticaj, Od ideje do uspjeha, Zdrav život, Otvoreni studio, Kuharica, Ritam grada... samo su neke od emisija koje su tijekom godina držale zajedno gledatelje i STV - kaže nam Antonija Tomasović, dodajući kako će prepoznatljive programske sadržaje i emisije doskora proširiti jer su sada uvjeti rada i kvalitetniji. Direktorica STV-a Ines Teskera nazočnima se obratila riječima kako ju raduje ovoliki broj gostiju što je zaista znak da su zaista prijatelji STV-a. Zahvalila je na radu i trudu cijele televizijske ekipe koja je pridonijela uspješnoj televiziji.

Među brojnim gosima na proslavi porazgovarali smo s nekim od viđenijih osoba. Ljubomir Novoselić prisjetio se početaka kada se surađujući kao direktor Vodovoda Osijek sa STV-om rodila ideja s Otom Živčićem rodila jedna od prvih emisija - glazbeni Vodotop koji su vodili Krešimir Tolj i Željko Lončarić-Žec. Čestitke je STV-u uputio i dožupan i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, rekavši kako je ta televizija učinila mnogo na tome da sve relevantne informacije o društvenim i drugim svakodnevnim događajima dopru do brojnih gledatelja i da se nada da će tako nastaviti i dalje.

TV Osijek bila je preteča

Saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić također je čestitao na radu, ali i danima kada je STV još u ratnim danima informirao gledatelje od svim događajima od politike do kulture i poželio još najmanje toliko uspješnih godina. Šima Jovanovac kazao je da mu je STV prijatelj, ali i ponos Slavonije i on je svojim sudjelovanjem ovim vrijednim ljudima želio “puhnuti u jedra daljnjeg napretka STV-a u budućnosti”. Bili su s nama kad nam je bilo najteže. Branimir Glavaš prisjetio se kako je preteča STV-a bila TV Osijek 1991. godine, još u vrijeme velikosrpske agresije kada je s njenog odašiljača na hotelu Osijek, nakon raketiranja odašiljača na Papuku i zazimanjem odašiljača Belje u okupiranoj tada Baranji, za Osijek odašiljala signal nacionalna Hrvatska televizija. “Tada nije imala koncesiju, radila je u “ilegali”, što se zbog zbog potreba u ratnom stanju toleriralo. Tek kasnije, dobivanjem koncesije signal je emitiran legalno. Radujem se uspjehu Televizije koja je prošla put od svojevrsne ilegale do sadašnjeg emitiranja iz nekadašnje Gradske vile, kako su je neki zvali “Titove vile”, U ovom objektu odmarao se i predsjednik Tuđman, vodili smo i mirovne pregovore u kojima je sudjelovao i Peter Woodard Galbraith”, prisjetio se Glavaš, i poželio dobre želje STV-u u nastavku rada. Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić također je čestitao STV-u, televiziji uz koju su mnogi odrastali. STV ima osobitu vrijednost i na lokalnoj i na hrvatskoj razini i nada se da će tako odlični STV-ovci nastaviti i ubuduće.

Darko PEJIĆ
STV je pridonio razvoju i demokratizaciji društva

- Program STV-a regionalnog je karaktera i temelji se na vlastitoj proizvodnji, a djelatnici kontinuirano ulažu znanje, iskustvo, kreativnost i energiju kako bi u suradnji sa svima koji čine život u našoj sredini i TV program učinili što raznovrsnijim i boljim. Zanima nas sve što se događa u Slavoniji i Baranji prateći najveći dio zanimljivih događanja svojim informativnim, dokumentarnim, sportskim te kulturnim, zabavnim i glazbenim programom, promičući hrvatski nacionalni i kulturni identitet, stvaralaštvo, obrazovanje, znanost i umjetnost, kulturu dijaloga i toleranciju, ravnopravnost spolova, prava nacionalnih manjina te zaštitu prirode, okoliša i ljudskog zdravlja. STV je pridonio razvoju i demokratizaciji društva informiranjem o svim značajnim društvenim zbivanjima te promocijom i afirmacijom postignutih pozitivnih vrijednosti, na načelima svestranog i objektivnog informiranja i slobodnog oblikovanja mišljenja, a poštivajući ljudsko dostojanstvo, ljudska prava i temeljne slobode - kaže Bojan Uranjek, direktor programa STV-a.

U nesreći i sreći, u dobru i zlu biti sa Slavonijom

- STV proslavlja rođendan u svom novom domu koji je uredila i opremila opremom za kvalitetnu proizvodnju i emitiranje televizijskog programa. No, najvažnije i najvrednije što STV ima jesu gledatelji i djelatnici. Televizija Slavonije i Baranje živi život Slavonaca i Baranjaca i želi biti dobar susjed i prijatelj. Davati informacije, dijeliti zabavu i pružati pomoć. U nesreći i sreći, u dobru i zlu biti sa Slavonijom. Zemljom plemenitom. S nebom sljubljenom. Dravom, Savom i Dunavom zagrljenom. Zemljom kruha i vina. Lijepom kao mlada Slavonka, bogatom kao nošnja šokačka. Ponosnom kao zaprega lipicanska, prkosnom kao pjesma bećarska i širokom kao duša slavonska - poručuju s STV-a.

Suradnja s HNK-om

Informativni program najgledaniji je, najpoznatiji i najznačajniji dio programa. Tu su i Vijesti +, Teme dana, emisija za poljoprivredu i selo Poticaj, zabavna emisija Ošini po tamburi, Jutarnji program svakodnevno, sportske emisije Pun pogodak i Sport report, zabavni Ritam grada, Groznica subotnje večeri i Into music... Intendant HNK Osijek Božidar Šnajder kazao je kako je sada prilika da se suradnja sa STV-om, koji ih jedini i odlično prati, proširi sadržajno na još više prijenosa kulture uživo iz HNK, u čemu ćemo najverojatnije uskoro uživati kao i u obilju drugih dosadašnjih kulturnih sadržaja.

ROĐENDANSKO SLAVLJE

BIO JE TENUTAK DA SE PONOVNO KROZ RETROSPKETIVU VRATIMO U PROŠLOST

Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOLAZE SVJETSKA I REGIONALNA BLUES IMENA

Headliner Thrill Blues Festivala je 19-godišnja senzacija iz Velike Britanije

2

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

3

DISKOGRAFSKA SPAJALICA: VLADIMIR KOČIŠ ZEC

Volim napraviti povremeno određene pomake, odmak od nekog svojeg standarda