Regija
VIII. MEĐUNARODNI FESTIVAL AMATERSKOG KAZALIŠNOG STVARALAŠTVA

Županjce je kazališna skupina
zabavljala još 1897. godine
Objavljeno 6. listopada, 2015.

ŽUPANJA – Proteklog je vikenda, u organizaciji Gradskog amaterskog kazališta Županja, otvoren 8. Međunarodni festival amaterskog kazališnog stvaralaštva, koji će u Županji trajati do 31. listopada. Predsjednica GAK-a Snježana Puljić istaknula je kako ove godine GAK slavi deset godina postojanja. Prisjetila se 23. rujna 2005., kada se u gradskoj vijećnici skupila grupa entuzijasta i odlučila osnovati amatersko kazalište, koje je znatno obogatilo kulturnu ponudu grada. U povodu toga u predvorju dvorane "Mladost" postavljena je izložba fotografija "Naših deset godina", kao podsjetnik na predstave koje su kazalištarci odigrali u proteklom desetljeću.

- Deset godina možda nije puno, bilo je lijepih i onih manje lijepih trenutaka, ali smo u tih deset godina ostavili trag u našem gradu. Jako smo ponosni na našu prošlost jer smo postigli puno dobrih rezultata, ali moram reći da smo ponosni i na našu sadašnjost. To znači da GAK Županja nije nikada bio ovako jak kao što je sada. Imamo prekrasne ljude, koji nakon osam sati rada na radnim mjestima dolaze u kazalište i predano rade - kazala je Puljić i zahvalila svima koji su dali doprinos osnutku i radu GAK-a.

Festival je otvorio Zvonimir Stjepanović, predsjednik Komisije za kulturnu djelatnost grada. Iznio je podatak da prvi tragovi o postojanju kazališne skupine u Županji datiraju iz 1897. godine, pa bi se moglo govoriti i o 118 godina kontinuiteta.

– Put do kazališnog teksta je kompliciran i težak, a nije lakše ni njegovo uprizorenje. Stoga podržimo naše vrijedne kazališne amatere, jer oni to zaslužuju - pozvao je Stjepanović.

U sklopu festivala u Županji će biti prikazano pet predstava, a čast otvaranja pripala je Gradskom kazalištu iz Belog Manastira s predstavom „Dnevnik Anne Frank“, čiju režiju potpisuje Cvetin Aničić. U subotu, 10. listopada, publika će uživati u predstavi „Žedna ljubavi“ kazališta „Mika Živković“ Retkovci, koja će biti u 20 sati. U subotu, 17. listopada, na programu je komedija „Čehov na kvadrat“ u režiji i dramatizaciji Vladimira Andrića, u koprodukciji s Kazalištem “Nova scena” Vinkovci. U subotu, 24. listopada, ljubitelji kazališta moći će pogledati nagrađivanu predstavu „Želim da se oslobodim“ Amaterskog kazališta Branislav Nušić iz Niša. Ovogodišnji festival u subotu, 31. listopada, zatvorit će predstava „Skidajte se do kraja“ u izvedbi glumaca amatera članova KUD-a “Adem Alić” iz Gračanice.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike