Regija
ZLATNI STAFILOKOK: ĐAKOVČANKA TVRDI DA GA JE “PONIJELA” IZ OSJEČKOG RODILIŠTA:

Mjesec i pol sam dolazila u bolnicu, a na
kraju platila privatniku da mi pomogne
Objavljeno 7. listopada, 2015.
Uz svoje ću dijete svladati svaku bol, jer da nismo hrabre, ne bismo bile majke, kaže

ĐAKOVO – Majka sam bebe, ali sam zbog stalnog stresa i lošeg zdravstvenog stanja dva mjeseca nakon porođaja izgubila mlijeko, a sve je posljedica traumatičnog iskustva nakon porođaja - počinje priču mlada Đakovčanka (podaci poznati redakciji), želeći, kako kaže, svojim iskustvom spriječiti da se slično ponovi drugom. Rodila je u KBC-u Osijek.

- U dvorani sam tijekom carskog reza pokupila zlatni stafilokok. Više od mjesec dana dolazila sam svaki dan na previjanje rane i popila dvije ture antibiotika. Rez se otvarao dva puta, na zaraznom sam molila da mi uzmu bris rane da znamo na čemu sam pa da, ako treba, opet dobijem neki antibiotik. Potom sam poslana na odjel, gdje mi je bez obraćanja i objašnjenja što se događa mom tijelu doktor pokušao na otvoren rez iz kojeg curi gnoj od stafilokoka staviti kopče. Sestra je na to rekla: “Pa budite sretni što imate nešto zlatno u sebi.” Drugi dan sam platila pregled kod jednog liječnika i on mi je iz toga reza tiskao gnoj. Još pet dana moj muž je svaka tri sata previjao ranu i tiskao gnoj - priča Đakovčanka.

Tvrdi da su je u bolnici, na njezine upite o toj bakteriji (o čemu je zapravo riječ i kako ju je dobila) svi ignorirali.

- Liječnik iz Zagreba kojem sam slala nalaze objasnio mi je da je nakon pojave te bakterije potrebno dezinficirati kompletan odjel. Da napomenem, bebu od mjesec dana ostavljala sam kod kuće po pola dana dok sam išla na previjanja, što sam mogla i kod kuće napraviti, i od stresa izgubila mlijeko - ogorčena je mlada majka.

- Možda bi se trebala neka inspekcija poslati u rađaonice, da se vide uvjeti u kojima dolaze nova bića na svijet. Na sterilne sam gaze imala pravo, dobila sam ih 15, a svaki dan sam minimalno tri puta čistila i previjala ranu, i tako od 11. svibnja do 27. lipnja - kaže Đakovčanka te zaključuje:

- U bolnicu sam otišla sa “školskom” trudnoćom, zdrava, poletna, vesela i vedra, a kući su poslali ženu koju rijetko tko prepoznaje. Znam samo da plakati više ne želim, niti ih vidjeti i čuti. A uz svoje ću dijete svladati svaku bol i poniženje, jer da nismo hrabre, ne bismo bile majke.

Inače, statistike kažu, javila je nedavno Slobodna Dalmacija, kako bolničke infekcije pogađaju između 5 i 10 posto svih hospitaliziranih bolesnika. U Hrvatskoj ih godišnje dobije oko 57.000 pacijenata.

Maja MUŠKIĆ
Ima i stvarno divnih sestara

- Ne znam je li u ostalim bolnicama normalno da drugi dan nakon carskog reza majke previjaju dijete na visokom bolničkom krevetu. Kako god bilo, to je ipak operacija i rez i ne bi se smjele saginjati, jedva se i ustaneš s kreveta. Ne bih htjela izostaviti kako je stvarno bilo divnih sestara, koje su preko noći obilazile sobe i pitale treba li kome pomoć, je li sve uredu. Dva dopisa poslala sam Ministarstvu zdravlja da me uputi gdje rješavati problem zlatnog stafilokoka, nijednom odgovora nije bilo - kaže Đakovčanka.

Bolnica i Ministarstvo

Iako smo očitovanje o slučaju mlade majke - koja je svoje iskustvo detaljno, osim što nam ga je prepričala, opisala i u pismu - zatražili od ravnateljstva osječkog KBC-a, dostavivši mu potanko opisano neugodno iskustvo iz pera Đakovčanke, do zaključenja ovog broja odgovor nije stigao. U više navrata telefonski smo molili za odgovor. Očitovanje o pojavi ove bakterije zatražili smo i u Ministarstvu zdravlja.

Dva Lupoceta

- Zar je normalno da se na odjelu rodilišta gdje se obavlja carski rez, u hodniku, gdje su otvorena vrata soba s bebama, puši u noćnim smjenama? Je li normalno da, kad pitaš za Lupocet nakon operacije, sestra kaže: “Ako vas baš boli, jer imam dva za cijeli odjel” - pita se Đakovčanka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike