Novosti
SUD ODBIO PONUDU ZA PRIZNAVANJE NEKRETNINA KAO JAMSTVA

Sanader do daljnjeg ostaje u Remetincu
Objavljeno 6. listopada, 2015.

Ivo Sanader, bivši premijer i šef HDZ-a, za sada ostaje u istražnom zatvoru u Remetincu. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda službeno je odbilo njegovu ponudu za priznavanje dviju nekretnina kao jamstva da mu se istražni zatvor zamijeni obranom sa slobode od Uskokovih optužbi za korupciju u slučaju Fimi media. Ta je odluka izazvala nezadovoljstvo Sanaderovih odvjetnika, koji nisu davali izjave novinarima.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda, Krešimir Devčić, obrazloživši tu odluku, rekao je kako je problem uočen kod obje nekretnine koje je obrana ponudila kao jamčevinu.

Nekretnina Mirjane Sanader, odnosno trećina obiteljske kuće koju je supruga Ive Sanadera ponudila kao jamstvo za njegovo puštanje da se brani sa slobode, ne zadovoljava zato što kuća nije etažirana. Dok su dvije trećine kuće u blokadi, trećina ne može biti uzeta u obzir kao jamčevina jer ne postoji mogućnost određivanja njezine stvarne komercijalne vrijednosti, obrazložio je sud.

Nekretnina odvjetnika Gorana Suića također ne može biti uzeta u obzir kao jamčevina jer nije upisana u zemljišnim knjigama, a niti je položena zemljišna ni građevinska odnosno uporabna dozvola. Zbog toga, ističe sud, također ne može biti procijenjena točna komercijalna vrijednost te nekretnine.

Sanaderovi se branitelji mogu na tu odluku žaliti Vrhovnom sudu, a za to imaju pravo tri dana od trenutka primanja službenog sudskog rješenja. Također, mogu ponuditi prijedlog novih nekretnina koje bi se mogle uzeti u obzir kao jamstvo.(D.Pav.)