Novosti
SJEĆANJE NA RASKIDANJE SVIH VEZA S BIVŠOM SFRJ

Hrvatska obilježava 24 godine
neovisnosti i samostalnosti
Objavljeno 7. listopada, 2015.
Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije

Hrvatska u četvrtak slavi Dan neovisnosti, državni blagdan koji obilježavamo u sjećanje na 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio u raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Tim je činom Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

U odluci se kaže da je Hrvatska, kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama te da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te bivšu federaciju. Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije kojom se Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti na zahtjev Europske zajednice da se tzv. jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Taj je moratorij istekao 7. listopada 1991., kada su zrakoplovi JNA bombardirali Banske dvore, rezidenciju tadašnjeg hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana na Trgu sv. Marka. Tuđman je upravo toga dana razgovarao s predsjednicima ondašnje jugoslavenske države i vlade - predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem. Napad je izveden u 15.03 sati, kada su dva bojna zrakoplova raketirala Banske dvore. Od šest raketa dvije su pogodile cilj, a ostale su pogodile zgrade u blizini Banskih dvora. Razrušen je dio krova, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije Banskih dvora. Najviše je stradalo upravo krilo zgrade u kojem su bile predsjednikove radne prostorije i dvorana za konferencije. Tuđman, Mesić i Marković od pogibije su se spasili pukom srećom, jer su samo nekoliko minuta prije napada napustili te prostorije. U napadu je poginula jedna osoba koja se zatekla ispred obližnjeg restorana, a četiri su lakše ozlijeđene.

Zbog tog agresorskog čina, kao i mogućnosti novih zračnih napada, povijesnu odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ, Sabor je donio na sjednici održanoj u podrumu Inine zgrade, u Šubićevoj ulici.

Igor BOŠNJAK
PRIZNALI SMO SAMOSTALNOST DRUGIH REPUBLIKA

Sabor je tom povijesnom odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije koja više, kao takva, ne postoji. U Odluci o raskidu svih državnopravnih veza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ istaknuto je i i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, te je spremna s onima s kojima nije u oružanom sukobu, uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

Možda ste propustili...

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja