Osijek
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE SUFINANCIRA PROJEKT VRIJEDAN 109 MIL. KUNA

Do 2018. godine Osijek i okolne
općine imat će najmoderniji
vodoopskrbni sustav u regiji
Objavljeno 6. listopada, 2015.
Projekt je važan jer podiže standard i kvalitetu isporuke pitke vode

Gotovo 109 milijuna kuna vrijedan projekt “Regionalni vodoopskrbni sustav Osijek” počet će se realizirati vrlo brzo jer su već provedeni natječaji za izvođače i osigurana sredstva iz EU i iz nacionalne komponente - kazao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede, jučer u Vodovodu Osijek.

Ondje je, naime, Jakovina nazočio svečanosti potpisivanja ugovora o sufinanciranju te ugovora o partnerstvu za infrastrukturni projekt iz područja voda, a u nazočnosti generalnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića i njegova zamjenika Siniše Kukića, Alena Prnjata, direktora Hrvatskih voda Osijek, direktora Vodovoda Osijek Ivana Jukića, osječko-baranjskog dožupana Željka Kraljička, gradonačelnika Ivice Vrkića i njegovih zamjenika Denisa Ambruša i Vladimira Hama te gradske pročelnice Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu Ljiljane Beladžić i načelnika Antunovca Ivana Anušića, Čepina Dražena Tonkovca, Erduta Jugoslava Vesića, Ernestinova Matije Greifa i Šodolovaca Mileta Zlokape.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 108,748.750 kuna (s PDV-om), a ukupan je iznos prihvatljivih troškova projekta 86,999.000 kuna (bez PDV-a). Europska unija sufinancira projekt s gotovo 75 posto nepovratnih sredstava, odnosno sa 65,066.268 kuna. Jakovina je kazao kako je projekt važan jer podiže standard i kvalitetu isporuke pitke vode, a smanjuje gubitke od 40 (Osijek) do 70 posto (Erdut) u vodopskrbnim sustavima koje plaćaju građani. Od preostalih 25 posto 90 posto se financira iz proračuna preko Hrvatskih voda, a ostatak od 10 posto sufinanciraju Grad Osijek i općine.

Projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek ima za cilj unaprjeđivanje u području vodoopskrbe i pripremi pitke vode, a rok završetka investicije je 2018. godina.

Aktivnosti u sklopu projekta uključuju proširenje i rekonstrukciju distributivnog sustava vodoopskrbe te proširenje uređaja za obradu pitke vode na području općine Erdut s ciljem uklanjanja arsena iz vode. Sustav vodoopskrbe na području Osijeka i spomenutih općina trenutno pokriva oko 126 tisuća stanovnika, no s velikim razlikama u razini priključenosti, pa dok Osijek ima 99-postotnu pokrivenost, Šodolovci uopće nisu priključeni na sustav vodoopskrbe.

Darko PEJIĆ
IZGRADIT ĆE SE 66 KILOMETARA GLAVNIH CJEVOVODA

Izgradit će se 66 km glavnih cjevovoda i vodoopskrbne mreže, rekonstruirati 17 km mreža, izgraditi vodosprema, vodotoranj, dograditi uređaj za obradu vode u Dalju... Kraljičak je ocijenio kako ovaj projekt pridonosi punoj provedbi Uredbe o osnivanju uslužnih područja, kojom se definira manji broj većih isporučitelja vodnih usluga, odnosno da u županiji bude jedan isporučitelj, što obuhvaća i sustave u Đakovu, Našicama... “Valja zahvaliti svima onima koji su proteklih šest godina radili na pripremi projekta, a time pomogli Hrvatskim vodama i Ministarstvu da mogu potpisati ove ugovore”, kazao je Kraljičak, koji je 2010. godine imenovan prvim koordinatorom glavnog direktora Hrvatskih voda sa Zoranom Đurokovićem za provedbu ovih projekata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike