Osijek
PROVALIO U FRANJEVAČKU CRKVU SVETOG KRIŽA

Provalnik zatečen u crkvi u Tvrđi: S krunicom oko vrata, provalio troja vrata i išarao zidove grafitima
Objavljeno 7. listopada, 2015.
Mladić je izjavio kako ga je “nešto natjeralo da provali u crkvu”

U nedjelju rano ujutro 26-godišnji je mladić provalio u franjevačku crkvu Svetog Križa, na Trgu Vatroslava Lisinskog, u osječkoj Tvrđi i šarao po unutrašnjosti grafite.

Kako doznajemo od fra Slavka Milića, gvardijana franjevačkog samostana i crkve Svetog Križa, mladić je zatečen oko 6 sati ujutro u unutrašnjosti crkve.

- Kada smo ga zatekli, nije bio agresivan. Imao je krunicu oko vrata i rekao nam je kako ga je “nešto natjeralo da provali u crkvu”. Provalio je troja vrata, a onda je u jednom ormaru pronašao boje i ispisao nekoliko grafita u hodniku iza crkve - kaže fra Milić.

Mladić je mirno sačekao i policajce s kojima je potom razgovarao bez znakova ikakve agresije. Ipak, protiv njega je podnesena kaznena prijava. Navodno je te noći mladi provalnik obišao nekoliko kafića prije no što se uputio u crkvu.

Već jučer majstori su uklanjali grafite, a bilo ih je četiri na nekoliko mjesta u spomenutom hodniku. Spomenuta je crkva inače najposjećenija na dan proslave blagdana svetog Antuna, sveca koji je na glasu kao onaj koji pomaže u najvećim potrebama, ljubavnim nedaćama, kod izgubljenih stvari, odnosno svetac koji se časti kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, pošte i brodoloma. Omiljeni je svetac mnogih osječkih vjernika.

Za Antunovo, u samo jednom danu crkvu posjeti i do 50.000 vjernika iz svih dijelova Slavonije i Baranje, ali i iz mnogih drugih krajeva Hrvatske.

Sandra LACIĆ

FRA SLAVKO MILIĆ

gvardijan franjevačkog samostana i crkve Svetog Križa

Ništa drugo u crkvi nije dirao, niti uništio

Kako kaže gvardijan fra Slavko Milić, mladi provalnik nije ništa u crkvi dirao, niti je išta drugo uništio. Jedino je nastala šteta na starim drvenim vratima, te na dijelu objekta gdje je išarao grafite. Oni će biti prekriveni bijelom bojom. Vanjska drvena vrata već su popravljena, a fra Slavko Milić kaže da mu nije jasno kako je mladić uspio dugačke stare vijke uopće izvaliti iz brave.

Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike