Regija
ARHEOLOŠKI RADOVI NA GRADILIŠTU HRVATSKOG DOMA

Muzejski paviljon umjesto kazališta
Objavljeno 7. listopada, 2015.

VINKOVCI - Nakon gotovo četiri godine stanke, na prostoru budućeg Hrvatskog doma u Vinkovcima nastavljeni su arheološki radovi. Podsjetimo, gradnja Hrvatskog doma trebala je početi još 2011. godine, ali je zbog sudskog spora s tadašnjim izvođačem radova, splitskom tvrtkom Brodomerkur, gradilište zatvoreno, a arheološki radovi obustavljeni.

- Imali smo problem s izvođačem radova koji u iznosu tada utvrđenih sredstava nije uspio obaviti radove i sve je završilo na sudu. Nakon sudske parnice i izvansudske nagodbe, radove nastavljamo i to tako da smo kroz program 'Revitalizacija javnih površina i zaštita kulturne baštine na području grada Vinkovaca', a u sklopu javnih radova, angažirali dvadesetak nezaposlenih osoba sa Zavoda za zapošljavanje i uključili ih u ispomoć arheolozima kako bi arheološka istraživanja završila što prije. Riječ je o radovima I. faze gradnje Hrvatskog doma, u sklopu koje će se graditi gradska knjižnica površine 3000 četvornih metara, podzemna garaža te nekoliko poslovnih prostora, za čiju gradnju vinkovačke gradske vlasti očekuju i sredstva iz EU fondova. To je i razlog zašto smo pričekali s natječajem za izvođača radova jer je kod projekata koji se financiraju iz EU fondova bitno da radovi još nisu počeli - istaknuo je vinkovački gradonačelnik Mlade Karlić.

Prema Karlićevim riječima, novi natječaj za izvođača radova trebao se raspisati do proljeća.

- Radimo na izmjenama projektne dokumentacije za II. fazu radova jer je prvobitno bila predviđena gradnja kazališne dvorane u sastavu Hrvatskog doma, ali se od njezine gradnje odustalo te će se kroz izmjene projekta iza knjižnice graditi muzejski paviljon, u kojem će biti izložena poznata zbirka antičkog srebra koje je prije dvije godine pronađeno u Dugoj ulici u Vinkovcima, a trenutačno se nalazi na restauraciji - istaknuo je Karlić.

Kustos Gradskog muzeja Vinkovci, arheolog Hrvoje Vulić, istaknuo je kako je na lokalitetu budućeg Hrvatskog doma u sklopu dosadašnjih arheoloških radova pronađen niz zanimljivih nalaza poput zlatnika iz razdoblja rimskih careva Valerijana i Valensa, rođenih na tlu Vinkovaca. M. Kokaj

Srebro i multimedija

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za turizam i kulturu, dr. sc. Mario Banožić, istaknuo je kako je namjera gradskih vlasti u muzejskom paviljonu, osim zbirke antičkog srebra, na multimedijski način i s pomoću brojnih izložaka predstaviti 8300 godina dugu povijest življenja na tlu Vinkovaca, što taj grad čini najstarijim europskim gradom.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

Najčitanije iz rubrike