Regija
GRAĐANSKA INICIJATIVA UREĐUJE OKOLIŠ

Obnovili bunar, sagradili sjenicu, postavili ploču
Objavljeno 7. listopada, 2015.

KUZMICA – Prije nekoliko godina osnovana građanska inicijativa Kuzmica, najviše radi obilježavanja 100 godina kuzmičke Munjare i obnove tog vrijednog tehničkog spomenika, svoj fokus je dala i na uređenje okoliša još jednog kurioziteta Kuzmice, kurije Kušević. To je važan objekt povijesne baštine koji je dugo godina bio zanemarivan, a od izuzetne je važnosti za povijest ovoga kraja. U cijelosti je obnovljen stari bunar uz kuriju, sagrađena je sjenica za odmor u perivoju kurije, izrađen je i postavljen infopano ispred japanske sofore te obilježena cijela staza od kurije Kušević do utvrde Viškovački grad. Sve je to djelo ruku volontera iz inicijative koji najavljuju nove projekte.

- Zadnjih godina i Grad Pleternica prepoznaje naš trud te nam pomaže. Naš cilj i moto uklesan je na ulaznoj ploči na sjenici „Sačuvajmo dio naše povijesti za buduće generacije“ - istakao je predsjednik udruge Miro Rašić, obraćajući se gostima, sponzorima i djeci iz Područne škole u Kuzmici koju pohađa više od 50 djece. Najavio je opsežnije istraživanje o biljkama i stablima nekadašnjeg perivoja te uspostavu novog miniparka. Infopano izradila je županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem, a ravnatelj Ivica Samarđić djeci je ispričao priču u poznatom perivoju Kušević, u kojemu su se nalazile rijetke biljke i stabla od kojih su samo neke preostale, a najpoznatija i najveća je japanska sofora. Djecu je u Dječjem tjednu pozdravila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić.

– Odradili ste ovo i bolje nego što sam očekivala i impresivni su rezultati iza vas. Grad će uvijek skrbiti o udrugama koje rade i aktivne su na terenu i moramo naći sredstva da se te aktivnosti realiziraju. Najavljujem da je Grad dobio sredstva od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu studije obnove kuzmičke Munjare. Na temelju te studije radit će se projektna dokumentacija i sve što treba da bi ona zasjala u svjetlu koje zaslužuje. Sto godina je prošlo od kada je struje potekla iz Munjare i napajala strujom Požegu i Požeštinu - rekla je gradonačelnica.(AGM Kruna)

Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

Najčitanije iz rubrike