Dome slatki dome
RAZMNOŽAVANJE RUŽA REZNICAMA- BITAN JE IZBOR IZDANKA

Lako do omiljene ruže u vrtu
Objavljeno 7. listopada, 2015.

Vrijeme je za razmnožavanje ruža. Razmnožavanje ruža reznicama vrlo je lako, no bitan je izbor reznice. Najbolje je izabrati izdanak ruže koji ima na sebi cvijet i to koji se tek treba otvoriti ili onaj s koga su latice počele otpadati. Ti izdanci imaju najviše šansi da se ožile.

Izaberite reznice koje su zdrave, debljine kemijske olovke, sve deblje od toga imat će manje šanse da se prime. Stabljika treba biti ravna, dužine otprilike 25 cm, a izdanak ovogodišnji.

Reznicu zarežite na oba kraja ukoso, odmah ispod članka. Uklonite lišće, možete ostaviti nekoliko listova pri vrhu reznice.

Dio reznice koji ide u zemlju umočite u hormon rasta koji možete naći u svim poljoprivrednim ljekarnama. On će omogućiti da se reznica ožili.

Iskopajte kanal dubok oko 15 cm u sjenovitom dijelu vrta. Jedna strana treba biti potpuno okomita. Na dno kanala naspite pijeska.

Postavite reznice ruže u iskopani jarak, i to tako da dvije trećine reznice budu u zemlji. Krajeve reznice u zemlji zabodite u pijesak. Dobro pritisnite pijesak oko reznice.

Zatrpajte reznice zemljom. Dobro utabajte zemlju, a potom reznice ruže zalijte.

Osim sadnje direktno u zemlju, reznice ruže možete posaditi u posude. Kada se reznice ožile u posudi, onda ih presadite u vrt. Reznice posađene u tlo tijekom zime trebat će zaštitu. Dovoljno je da preko njih stavite plastične boce u kojima izbušite nekoliko rupa sa strane.(J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike