Dome slatki dome
MNOŠTVO BOJA I VELIČINA

Krizanteme ukrašavaju vrt do mrazeva
Objavljeno 7. listopada, 2015.
Uz pravilnu njegu krizanteme možete imati godinama

Kad većina cvjetnica počinje zimski san, na scenu stupa krizantema, višegodišnja grmolika biljka koja ukrašava vrtove do prvih mrazeva.

Možete ih naći u mnoštvu boja i veličina. Uz pravilnu njegu krizanteme možete imati godinama.

Krizanteme se kupuju u posudi, a želite li ih posaditi u vrt, najbolje je kupiti one koje se još nisu rascvjetale. Tako posađene one će cvjetati do kasne jeseni ili do prvog jačeg mraza.

Imajte na umu da se na tamnijim krizantemama manje primjećuje kada venu nego na onim svijetlih cvjetova. Krizanteme sadite na sunčanom mjestu, ako ih posadite u hlad, slabo će cvjetati, cvjetovi će biti sitni, a grm neće izgledati bogato. Vole dobro drenirano tlo, ako je vaša zemlja u vrtu glinovita, razmislite da ih posadite u uzdignute gredice. Iskopajte rupu dublju od busena. Na dno stavite sloj komposta. Krizantema mora biti nešto dublje posađena nego što je bila u posudi. Zatrpajte je rastresitom zemljom koju lagano nabijte. Dobro zalijte i pazite da ne zatrpate lišće.

Da bi krizanteme cvjetale što duže, uklanjajte uvele cvjetove, a zemlju držite vlažnom. Neposredno prije prvog mraza oko biljke raspite malč/pokrivku za zemlju koja će izolirati biljku i sačuvati je za sljedeću godinu. Nemojte uklanjati osušene izdanke do proljeća jer će oni biljku zaštititi od niskih temperatura. U proljeće prvo odrežite stare izdanke.

Ako krizanteme želimo uzgajati i dalje kao lončanicu, tada ih iz male posude u kojoj smo ih kupili presadimo u veću posudu tako da prvo na dno posude stavimo drenažni sloj od krhotina starog keramičkog lonca ili kamenčića, a na to sloj treseta ili grubljeg komposta. Zatim čitavu korijenovu balu presadimo u novi lonac i zaspemo je kompostom do ruba lonca. Ne preporuča se prečvrsto stisnuti zemlju, već ju treba pustiti rahlu da se ona sama slegne oko korijenove bale. Ukoliko je biljka bila zalivena nekoliko sati prije presađivanja nije ju potrebno ponovno zalijevati. Novopresađene biljke najbolje je isprva staviti na sjenovito mjesto i povremeno ih lagano zalijevati ne samo po zemlji, već i po listovima. Ne treba zalijevati prečesto nego kad se zemlja gotovo potpuno osuši. Kad se biljke prilagode na uvjete u svom novom loncu može ih se iznijeti na sunčano mjesto na balkon ili terasu. Takve lončanice, budući da im je količina zemlje ograničena, treba tijekom ljeta povremeno dodatno gnojiti mineralnim gnojivima, isprva onim bogatim dušikom, a zatim već u kolovozu i rujnu onim koje sadrži više fosfora i kalija da bismo potakli cvatnju. Također treba pripaziti na pojavu bolesti i štetnika pa biljke prema potrebi treba zaštititi nekim od prikladnih fungicida ili insekticida. Ukoliko se želimo baviti proizvodnjom takvih lončanica za prodaju, tada ih moramo već potkraj rujna ili početkom listopada unijeti u zatvoreni prostor. Predhodno im valja očistiti sve suhe listove i preventivno ih poprskati fungicidom da ih u uvjetima zatvorenog prostora, gdje je vlaga nešto viša, ne bi napale gljivične bolesti kojima upravo takvi uvjeti pogoduju. Stoga bi bilo dobro u plasteniku ili nekom drugom zatvorenom prostoru u koji prenesemo ove lončanice imati ventilatore koji će osigurati strujanje zraka i izbacivati suvišnu vlagu. (J.Kn.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike