Novosti
IZBJEGLIČKA KRIZA SMANJILA PUTOVANJA

Hrvatski građani neometano u šoping u Srbiju, u Baranji manje mađarskih gostiju
Objavljeno 6. listopada, 2015.
Pojedinim ugostiteljima promet opao za 40-ak posto

Vezani članci

IZBJEGLICE U GRČKOJ DOBIVAJU LETAK S RUTOM PREMA HRVATSKOJ

Ostojić: Hrvatskoj se neće dogoditi orbanovski način rješavanja krize

LJUTNJA SLAVONACA ZBOG PREPORUKE MINISTRA MORNARA O PUTOVANJIMA

Nepotrebno otkazane ekskurzije u Vukovar i pristajanje kruzera u Ilok

Nakon verbalnih prepucavanja i zatezanja političkih odnosa između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i Mađarske, izazvanih prolaskom velikog broja izbjeglica kroz sve tri zemlje, zbog čega su kratkotrajno bili i zatvoreni granični prijelazi između Hrvatske i Srbije, građani potpuno nesmetano mogu putovati preko granica.

Prijelaz Baranjsko Petrovo Selo-Beremend, primjerice, cijelo je vrijeme otvoren i preko njega potpuno normalno, uz uobičajenu policijsku kontrolu (osobnih iskaznica), prelaze građani Hrvatske i Mađarske. Od nedjelje navečer, prema priopćenju HŽ-Putničkog prijevoza, normalizira se prijevoz međunarodnih i pograničnih vlakova na prijelazima sa Slovenijom i Srbijom, dok je željeznički promet prema Mađarskoj i dalje obustavljen. Prema Mađarskoj otvoreni su svi granični prijelazi, kao i prema Srbiji, osim Principovca i Principovca 2.

Hrvatski građani koji u Srbiju često odlaze u kupnju jeftinijih namirnica i cigareta kažu nam kako većih čekanja na granici nema i da neometano obavljaju šoping u pograničnim mjestima.

No, ostavlja li posredni, negativan “trag”, svakodnevni prolazak nekoliko tisuća izbjeglica od istočne hrvatske granice, do Mađarske, kao i zaoštravanje političkih čelnika triju država? Ovo pitanje postavili smo domaćim ljudima koji se bave uslužnim djelatnostima, ali i našim kolegama u Srbiji i Mađarskoj.

Premda je Baranja dio koridora kojim migranti svakodnevno prolaze na putu prema Mađarskoj i dalje prema zemljama zapadne Europe, “kontakta” s Baranjom oni praktično i nemaju. Međutim, izbjeglička kriza u medijima dobila je velik publicitet, što je ipak izazvalo neke negativne efekte.

- Od početka migrantske krize do danas promet nam je opao za 40-ak posto - tvrdi Arpad Šipec, vlasnik nadaleko poznate Kovač-čarde u Suzi, naglašavajući kako je najviše izgubio zbog nedolaska mađarskih gostiju. U njegov restoran, naime, već godinama na riblji paprikaš i ostale delicije stižu brojni stanovnici susjedne Mađarske. Dolazili bi, nastavlja Šipec, i dalje, ali su skeptični zbog migrantske krize.

- Vjerovali li ili ne, broj gostiju iz Mađarske opao je sigurno za 80-ak posto. One koje dođu pitali smo zašto je tome tako. Većina ih nije obaviještena da, primjerice, granični prijelaz Udvar-Duboševica normalno radi, a mnogo ih se boji možebitnog potpunog zatvaranja granice, o čemu se već nekoliko dana priča - kaže Šipec.

Za razliku od njega, Denis Sklepić, vlasnik karanačke Living History House, kaže kako bilo kakve promjene od početka prolaska migranata kroz Hrvatsku, nije primijetio. “Od gužve ni ne znamo da je nekakva 'kriza'”, u polušali kaže Sklepić. Slično priča i Vladimir Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće, koji ističe kako je otkazano samo nekoliko ranije dogovorenih dolazaka iz Srbije, i to zbog toga što je jedno vrijeme bio zatvoren granični prijelaz Batina. Sve sobe su bukirane u popovačkom OPG-u Novačić, čija vlasnica, Tatjana Novačić kaže da nikakvu migrantsku krizu nije osjetila. Kako ističe Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, prema njegovim informacijama otkaza ranije najavljenih dolazaka je bilo, ali je riječ o zanemarujućoj brojci.

Dvije ekskurzije, po jedna iz Slovenije i jedna iz Mađarske, otkazale su dolazak u Kopački rit. No, ravnatelj JUPP-a, Damir Opačić, kaže kako te goste nisu izgubili, budući da je dolazak samo odgođen.

Igor MIKULIĆ/Ivica GETTO
GRAĐANI U SRBIJI NE DIJELE STAVOVE TABLOIDA

Agrarni novinar Radio-televizije Vojvodine, Radija Novi Sad Đorđe Simović za Glas Slavonije prokomentirao je kako se zategnuti politički odnosi između Srbije i Hrvatske reflektiraju na obične građane, zaključivši kako je “za razliku od devedesetih godina, kada su građani stali uz nacionalne lidere, sada situacija gotovo potpuno drugačija”. “Osim tabloidnih medija, koji su pod potpunom kontrolom Vučićeva (Aleksandra Vučića, srpskog premijera, nap.a.) okruženja, a koji se ističu s potpuno neprimjerenim naslovima i tekstovima (užasnim uvredama Milanovića, nap.a.) većina građana očekuje da se nesuglasice prevladaju što prije. To što sam vidio u tabloidima, vjerujte, nisam čuo među građanima. Ekstremne stranke, organizacije i grupe svedene su na razinu kakva je i u ostatku Europe. Prosječan građanin danas razmišlja o tome kako da pregura od prvog do prvog, a ne o tome što su rekli premijeri. Tužno je to što političari gotovo po pravilu izvlače 'nacionalne argumente' dok im je ekonomija u problemu. Tako danas razgovaramo u obje države o stvarima koje se gotovo nisu spominjale 2008. ili 2009. godine. Razlog je jednostavan - krah ekonomije”, kaže Simović.

Zoltán Gyorffy

glavni urednik časopisa Pécsi Borozó

Obični građani ne znaju što ih čeka na granici

Glavni urednik časopisa Pécsi Borozó, koji je namijenjen vinoljupcima i gurmanima te direktor pečuške turističke zajednice Zoltán Győrffy o političkoj krizi između Hrvatske i Mađarske kaže kako ona ne mijenja normalne ljude, premda priznaje da se loši odnosi negativno odražavaju na turizam. “U politici i među političarima uvijek ima ekstremista, koji sve koriste da podupiru svoje teze”, kaže Győrffy dodajući kako je zabilježeno otkazivanje dolaska gostiju u hotelima u Harkanju i Vilanju, ali na svu sreću to nije učestalo. Navodi kako obični građani zbog čitave psihoze ne znaju što ih čeka na granici. “Na primjer ovaj vikend i osobno idem s prijateljima u Istru i nadam se da neću morati putovati preko Slovenije, s obzirom na sve informacije iz medija u kojima ima naravno i prenapuhanih vijesti, pa građani jednostavno ne znaju kako je u stvarnosti”, kaže za naš list Győrffy.

NORMALIZIRA

SE I ŽELJEZNIČKI PRIJEVOZ SA SLOVENIJOM I SRBIJOM

Možda ste propustili...

NEOVISNI KANDIDAT NA LISTI HRVATSKOG BILA U 11. IZBORNOJ JEDINICI

Tolj: Obnoviti Herceg-Bosnu

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

Najčitanije iz rubrike