Svijet
ŠIRI SE KOALICIJA KOJU PREDVODE SAUDIJCI

Izraelci šalju oružje za pokolj u Jemenu
Objavljeno 6. listopada, 2015.
Uspostavljen je zračni most kojime stiže oružje namijenjeno Saudijskoj Arabiji

Agencija Al Alam, pozivajući se na jemenske medije - Shaharah.net, Yemen Portal i News Summary, ali i svoje izvore iz saudijske regije Asir, otkriva da je Izrael uspostavio zračni most za pomoć Saudijskoj Arabiji u ratu protiv Jemena.

Prema pisanju te agencije, izraelski zrakoplov Boeing 747 koji je nosio oružje, rakete i drugu opremu sletio je u bazu u Khamis Mushaitu u regiji Asir u Saudijskoj Arabiji. Izrael je odlučio pomoći koaliciji u ratu protiv Jemena koju predvodi Rijad, tvrde izvori.

Prema izvješću koje je, pozivajući se na lokalne izvore iz regije Asir na zapadu Saudijske Arabije, objavio Al-Alam, ta će oprema biti korištena za potporu koalicijskim zračnim snagama u različitim područjima Jemena.

Jemenski izvori tvrde da su osim saudijskih vojnika u bazi u Khamis Mushaitu i izraelski časnici. Iako te informacije nisu potvrđene, sumnja da su tamo i Izraelci bila je dovoljna jemenskim snagama da na bazu ispale balistički projektil “Scud”. Nakon toga jemenska je vojska objavila da su u tom napadu poginuli časnici iz Saudijske Arabije, Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, ali to nisu potvrdili ni Rijad, ni Washington, ni Tel Aviv.

Saudijska Arabija je u ožujku pokrenula zračne napade na Jemen, a cilj su joj šijitski Huti, koji su iz rezidencije istjerali tamošnjeg predsjednika Abdrabbuha Mansoura Hadija i natjerali ga da napusti glavni grad Sanaa. Svrgnutog predsjednika Hadija podržava i SAD. Američki predsjednik Obama odobrio je tada logističku pomoć Saudijskoj Arabiji. Koaliciji koju predvode Saudijci priključili su se Egipat, Maroko, Jordan, Sudan i Pakistan te Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Katar.

Internetski portal El-Ahd iz Libanona objavio je prije nekoliko dana da su zračni napad na svatove u jemenskom naselju Vehidže u jemenskoj regiji El-Mekhaye Taez, kada je poginula 31 osoba, izveli borbeni avioni Izraela.

Eduard SOUDIL
UNICEF: Saudijci su ubili 500 i ranili više od 700 djece

Tijekom pola godine saudijske agresije na Jemen, prema izvještaju UN-ove agencije UNICEF, poginulo je 505 djece, a još 702 ih je ranjeno. U izvještaju se također navodi kako je čak 1,7 milijuna mladih ljudi u riziku od pothranjenosti zbog velike humanitarne krize koja je uz rat također pogodila Jemen, inače najsiromašniju zemlju na Bliskom istoku.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike