Sport
GRADONAČELNIK VRKIĆ O TRENUTNOM STANJU U NK OSIJEK

Nijemci preuzimaju dionice
Gradske banke već do kraja tjedna
Objavljeno 6. listopada, 2015.

Poraz od Splita u Gradskom vrtu dodatno je pojačao strahove o sudbini NK Osijek. I ne samo o prvoligaškoj nego i statusnoj, jer cijela situacija izgleda kao da osječki prvoligaš postaje neželjeno dijete u svom vlastitom gradu.

Publiku koja dolazi na utakmice gotovo se može prebrojati, Kohorta je u bojkotu i želi smjene u čelništvu, a na ono što gledamo na terenu teško možemo nazvati prvoligaškom kvalitetom. Zapravo, najgore u svemu je što u ovom trenutku nema čvrstih naznaka da će se stanje popraviti. Smjene koje su se događale posljednjih godina, bile one vezane uz struku ili klupsko rukovodstvo, donosile su samo kratkotrajni optimizam i boljitak, ali bi vrlo brzo opet zavladalo sivilo.

Za bojkote ima vremena

Osijek je u ovom trenutku i rob svoje vlasničke strukture, ili, ako baš hoćete, procesa u kojem se ona mijenja. Sve to ide tromo, a situacija u kojoj se klub nalazi jednostavno to ne trpi. Svakom normalnom jasno je kako Osijek neće opstati bez ulaska svježeg kapitala, ali iako nekih naznaka ima, on nikako da se pojavi. Na cijelu se situaciju u Gradskom vrtu osvrnuo gradonačelnik Ivan Vrkić koji je pratio utakmicu protiv Splita. Klub je ipak još uvijek u većinskom vlasništvu Grada.

- Kada je rezultat loš ispada kako nitko ništa ne radi. No, situacija je posve obrnuta. Žao mi je što jedan dio naših navijača poziciju u kojoj je NK Osijek iskorištava za ucjenu, umjesto da pomogne klubu sada kada mu je najteže. Za bojkote uvijek ima vremena, ali bi se moglo razumnije procijeniti kada oni imaju smisla. U ovom trenutku problem kluba nisu ni Uprava ni sportski kolektiv, nego transformacija nakon dugog razdoblja stagnacije i rasprodaje svih kvalitetnih igrača. Zbog toga smo dobili ovo što imamo danas. Nakon završetka predstečajne nagodbe klub je u završnoj fazi stabilizacije. Tijekom ovog tjedna očekujemo završetak procesa preuzimanja dionica Gradske banke od strane njemačkog investitora i nakon toga očekujem početak novog, boljeg, razdoblja za NK Osijek. Tek kada se do kraja riješi pitanje vlasnika moći će se raditi drugačije nego do sada.

Gradonačelnik traži strpljenje

Osvrnuo se Vrkić na klupsko vodstvo.

- U ovom trenutku NK Osijek nema definiranu upravu jer nismo željeli postavljati ljude dok je u tijeku promjena vlasništva. To ne bi imalo nikakvog smisla. Smatram kako sadašnja uprava poduzima što može u realnim okvirima. Što se tiče Grada kao vlasnika, mislim kako ni jedna gradska vlast nije uložila toliko energije i truda u rješavanje problema NK Osijek. Zato smatram kako nije trenutak za otežavanje ionako složene situacije tvrdnjom da iza njega nitko ne stoji. Stoji, itekako, no ponavljam - kad je loš rezultat onda je sve crno, a onda sam i ja kao gradonačelnik odgovoran za to. S obzirom na procese koji su u tijeku tražim samo strpljenje jer sam uvjeren da kada se riješi pitanje vlasničke strukture tada će NK Osijek krenuti uzlaznom putanjom - rekao je gradonačelnik Osijeka.

U ovom trenutku vrijeme nije Osijekov saveznik. Posve je jasno kako bi se klub trebao kvalitetno pripremiti za zimski prijelazni rok jer momčad naprosto vapi za pojačanjima. No, pričati o njima definitivno nema smisla dok ne postane jasno kako je osigurana određena financijska injekcija. Nju se očekuje od budućih vlasnika, ali njih neće dočekati samo potreba ojačavanja momčadi. Dočekat će ih dug od brojnih arbitraža koje opet prijete NK Osijek. Taj će dug, ako NK Osijek izgubi sve te sporove, uz tekuća dugovanja igračima za plaće, opet biti ozbiljan teret za investiranja u osnaživanje igračkog kadra...

Dalibor KELER
Danas protiv Grafičara

Nogometaši Osijeka danas će odigrati prijateljski susret protiv osječkog četvrtoligaša Grafičar Vodovoda. Trener bijelo-plavih Zoran Zekić najavio je kako će za taj susret priključiti i igrače koji su na posudbi u trećeligašu Višnjevcu (Mioč, Šimunec, Pongračić i Bekavac). Utakmica se igra na igralištu u Podgrađu, s početkom u 15.30 sati.(D.Kl.)

IVAN VRKIĆ

GRADONAČELNIK OSIJEKA

Za bojkote navijača uvijek ima vremena, ali bi se moglo razumnije procijeniti kada oni imaju smisla

Najčitanije iz rubrike