Osijek
RUKE KOJE OSJETE

Maseri iz Udruge slijepih već pet godina dolaze masirati korisnike Doma u Drinskoj
Objavljeno 6. listopada, 2015.
Za korisnike Doma u Drinskoj medicinska masaža je besplatna, a građanima se naplaćuje 40 kuna

Osječki Dom za starije i nemoćne osobe (Dom umirovljenika) u Drinskoj ulici, jedina je takva ustanova u Hrvatskoj u kojoj korisnici imaju mogućnost besplatne medicinske masaže. Ovu im uslugu pružaju medicinski maseri Udruge slijepih Osječko-baranjske županije.

- Riječ je o suradnji na projektu Ruke koje osjete 2, koji financira Ministarstvo socijalne politike i mladih, čiji je nositelj Udruga slijepih Osječko-baranjske županije, a partner na projektu naša ustanova - kaže Dragomir Lončarević, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe.

Maseri iz Udruge slijepih već petu godinu zaredom dolaze masirati korisnike Doma, tri dana u tjednu, a dnevno si ovu metodu opuštanja i liječenja priušti desetak korisnika.

Tim masera čine Marijan Mlikota, Anto Perković, Iva Perković i Mirela Korman. Marijan Mlikota kaže da je radio kao informatičar, no zbog problema s vidom morao je promijeniti zanimanje. O tome kaže: “Na Zavodu za zapošljavanje ponudili su mi da se školujem za masera. Tečaj sam završio u Pučkom otvorenom učilištu Poetika, a u Udruzi slijepih osnovali smo Klub masera. Osmislili smo projekt Ruke koje osjete, koji je resorno ministarstvo ocijenilo jednim od tri najbolja u zemlji”.

Dodaje kako bi bilo idealno kada bi dobio stalni posao u Domu za starije i nemoćne osobe, jer iznimno je zadovoljan suradnjom s korisnicima i zaposlenicima.

S njim se slažu ostali maseri iz tima. Mirela Korman i Iva Perković rade s teže pokretnim i nepokretnim korisnicima koji, kažu, ne mogu dočekati da ih dođu masirati. Uz to, maseri iz Udruge slijepih svoje usluge pružaju besplatno i za štićenike inkluzije te za članove Udruge slijepih, dok ostalim građanima medicinsku masažu naplaćuju po simboličnoj cijeni od 40 kuna.

Korisnici su masažu u Domu, ili, kako kažu, svojoj kući, primili dobro i vrlo su zadovoljni njome. A kako i ne bi, kada je besplatna, ugodna i nakon nje se dobro osjećaju. Zanimanje za masažu je veliko, a umirovljenici rado dolaze. Za one pokretne, masaža se održava u dvorani za fizikalnu terapiju, dok dvoje masera odlazi u sobe nepokretnih korisnika.

Vesna LATINOVIĆ
KORISNICI ODUŠEVLJENI
Nakon masaže mnogo se bolje osjećamo

“Kad god mi se pruži prilika idem na masažu. Jako sam zadovoljna, odlično masiraju i mnogo se bolje osjećam nakon masaže”, kaže korisnica Doma Marija Šolc.

I korisnica Matija Pranjić zadovoljna je masažom, jer joj, kaže, pomaže kod tegoba s kralježnicom i koljenima. Na masaži je bio i Tomislav Kovačić, duhovnik Doma, koji ističe: “Vrlo je ugodno, pomaže mišićima da budu fleksibilni i da se ponovno vrate u funkciju. No, što je još važnije, masaža pomaže čovjeku da se bolje osjeća, a u ovakvim ustanovama ona je doista potrebna i korisnici rado iskoriste prigodu”.

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike