Osijek
KAKO SU POSLOVALE GRADSKE TVRTKE U PROŠLOJ GODINI?

Od Vodovodovih 1,6 milijuna do BIOS-ovih 7000 kuna dobiti
Objavljeno 6. listopada, 2015.

U sjeni rasprave o ispunjenju gradskog proračuna i rada gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine na posljednjoj sjednici gradskog Vijeća ostala su izvješća o poslovanju trgovačkih društva u gradskom suvlasništvu u prošloj godini.

Ukupno ih je, izuzmemo li Nogometni klub Osijek, 15 i uz tri iznimke o kojima smo već pisali (GPP, Osječki sajam i Veletržnica), sve su iskazale dobit.

U većini njih, a najprepoznatljivije su Vodovod, Unikom, Ukop i GPP, Grad Osijek ima 78,29 posto udjela u vlasništvu, ostalo je podijeljeno između okolnih općina - Čepin, Erdut, Ernestinovo, Antunovac, Vladislavci, Vuka i Semeljci.

Vodovod je nakon oporezivanja iskazao pozitivni rezultat od 1,6 milijuna kuna. Za prošlu, ovu, a i iduću godinu osnovno obilježje u poslovanju ove tvrtke jest realizacija projekta “Osijek” koji se realizira sredstvima odobrenim iz europskih financijskih izvora. Riječ je dakle o rekonstrukciji kolektora, gradnji pročišćivača otpadnih voda i poboljšanje vodoopskrbne i odvodne infrastrukture.

Unikom je godinu zaključio s “viškom” od 269 tisuća kuna, no evidentiran je i pad prihoda, sa 76 milijuna iz 2013. na prošlogodišnjih 72 milijuna. Bilježi se i povećanje rashoda na poziciji troškova osoblja s 32,1 na 33,5 milijuna kuna. I Unikom će u izvješću o poslovanju na prvo mjesto staviti realizaciju EU projekta - prekogranične suradnje sa Srbijom, u kojemu zajedno s komunalnom tvrtkom iz Srijemske Mitrovice rade na pojačanim aktivnostima selektivnog prikupljanja otpada.

No zato će se povećanjem prihoda od osam posto pohvaliti u Tržnicama. Tako su dosegnuli 10,9 milijuna kuna prihoda, ono je vidljivo u svim stavkama, a najznačajnije je na prihodima od tržne naknade koje je veće za gotovo 40 posto. Ukop je prošlu godinu priveo s minimalnih 27 tisuća kuna dobiti, te tako preokrenuo netogubitak iz 2014. godine od 5,2 milijuna kuna. Pa ipak i ove su godine ostvarili pola milijuna kuna manje poslovne prihode no prošle godine, a do pozitive su došli “rezanjem” rashoda za jednu četvrtinu. I Športski su objekti prošlu godinu završili s 163 tisuće kuna plusa, i oni su preokrenuli netogubitak od 2,2 milijuna kuna iz 2013. godine. Zavod za stanovanje (u 100-postotnom vlasništvu Grada Osijeka) bilježi povećanje prihoda (ali i rashoda), a godinu je knjigovodstveno zaključio sa 113 tisuća kuna dobitka. Rezultat ovoga je povećanje naplate pričuve, njezina realizacija sada iznosi više od 86 posto.

Grad Osijek je i u 100-postotnom vlasništvu tvrtke BIOS koja pruža podršku poduzetnicima. BIOS je ostvario netodobit od sedam tisuća kuna. U društvu Tera Tehnopolis, u suvlasništvu Grada (10 posto), Županije i Sveučilišta, koja također pruža podršku poduzetnicima, uz nešto povećane prihode ostvarena je dobit od 30 tisuća kuna. No to je prepolovljeni iznos prošlogodišnje dobiti.

Još je jedna tvrtka koju je Grad suvlasnički osnovao sa Sveučilištem - riječ je o društvu Obnovljivi izvori energije, tvrtka je osnovana u travnju prošle godine i za sada je ostvarila samo tehničke rezultate poslovanja. D. Kuštro

NAJVIŠE POHVALA ZRAČNOJ LUCI

Najviše pohvala, pa i od strane oporbe, išlo je na račun Domagoja Marinića i poslovanja Zračne luke Osijek. Uspostava letova za London i aktivnosti oko drugih linija, rezultirala je ustaljenjem pozitivnog poslovanja. No primijećeno je kako je ZLO otvorila ugostiteljski objekt u središtu Osijeka, pa je Mariniću dan savjet kako možda nije potrebno širiti djelatnost i tako razvodnjavati svoje snage. Grad Osijeka ima 25-postotni udio u vlasništvu Zračne luke.

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike