Regija
SPORTSKI SPEKTAKL ZA LJUBITELJE I UZGAJIVAČE KONJA

Trupce najbolje potežu konji iz Karlovca i Gorice
Objavljeno 5. listopada, 2015.

U nedjelju je u Novoj Bukovici održana 3. straparijada, natjecanje konja u potezanju trupaca, pravi sportski spektakl za uzgajivače i ljubitelje konja.

Zanimljivo natjecanje u popularnom novobukovačkom “Meksiku” organizirali su uzgajivači konja Josip i Ana Lovrenčić, Goran Križetić te Mato i Mateo Gonza u suradnji s Općinom Nova Bukovica, a sponzorstvom je pomogla četekovačka Pilana Jaklić. Prva straparijada u Novoj Bukovici održana je u kolovozu 2013. u povodu obilježavanja blagdana Velike Gospe i Dana općine, ali se taj termin pokazao neprikladnim za uzgajivače konja, pa je održavanje straparijade pomaknuto u listopad.

Kategorije natjecanja određene su prema težini konja i težini trupca te broju konja koji potežu trupce, a pravilima je određeno i vrijeme povlačenja trupca na stazi dugoj 80 metara.

U lakoj kategoriji natjecali su se konji pojedinačno teški do 600 kg i parovi konja koji zajedno teže do 1200 kg. Konji pojedinačno povlačili su trupac od borovine obujma 0,8 kubika (oko 640 kg) u trajanju tri minute. Prvo mjesto zauzeo je Vedran Pereković iz Velike Gorice i njegov konj Pašo, koji je kladu odvukao 70,40 metara. Pereković se plasirao i na drugo mjesto jer je njegov konj Vilan odvukao trubac sano 20 cm manje od Paše. Treće je mjesto s konjem Borisom osvojio Mladen Fučkala. U natjecanju s parovima konja u istoj kategoriji natjecatelji su imali pet minuta vremena da sa svojim konjima vuku kladu od 1,8 kubika (oko 1440 kg). Pobjednik u ovoj kategoriji bio je Darko Udorović iz Karlovca, čiji su konji Golub i Rubin cijelu stazu od 80 metara s trupcem prošli za tri minute i 40 sekundi. Vedran Pereković i njegovi konji Pašo i Vilan u zadanom su vremenu odvukli 70 metara, a treći je bio Josip Lovrečić iz Nove Bukovice, čiji su konji Cezar i Macan prevalili 34,40 metra.

U teškoj kategoriji natjecali su se konji pojedinačno teži od 600 kg i parovi konja koji su zajedno teži od 1200 kg. U natjecanju konja pojedinačno, koje je moglo trajati tri minute, pobijedili su Ivica i Ante Velić iz Karlovca. Njihov Zeko cijelu je stazu s trupcem od jednog kubika (oko 800 kg) prošao za dvije minute i sedam sekunda, Golub Darka Udorovića odvukao je trupac također cijelom stazom, ali u vremenu 2,53 minute i plasirao se na drugo mjesto, a treći je bio Vedran Pereković i njegov Pašo, koji je u zadanom vremenu odvukao kladu 58,30 metara. U teškoj kategoriji konja parova klada od 2,4 kubika (oko 1920 kg) mogla se vući pet minuta. Konji Bugar i Zeko, Ivice i Ante Velića, u tom su vremenu prevalili 26,30 metara i osvojili prvo mjesto, Golub i Rubin Darka Udorovića s 19,50 metara završili su na drugom mjestu, a konji Šeri i Cezar Igora Hrženjaka iz Zagreba s 12,26 metara bili su treći.

Petar ŽARKOVIĆ
KONJI PRIPREMLJENIJI

Duljine odvučenih trupaca ove godine pokazale su veliki odmak od prvih natjecanja, što je zasigurno rezultat i bolje pripremljenosti natjecatelja. Naime, ranije je bilo mnogo slučajeva odustajanja ili povlačenja teških trupaca tek nekoliko centimetara od polazne linije, dok je ove godine mnogo konja cijelu stazu prevalilo i u kraćem vremenu od zadanog. Ovogodišnja straparijada u Novoj Bukovici postala je i svojevrsno državno natjecanje jer je okupila tridesetak natjecatelja iz Karlovca, Zagreba, Velike Gorice, Novske, Hrvatske Dubice, Brezovice, Popovače i Nove Bukovice.

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

UGODAN POSJET STUDENCU U LADIMIREVCIMA

Kada skoknu do svoje trgovine, ni kuću ne zaključavaju!

Najčitanije iz rubrike