Crna kronika
U DEVET MJESECI 31 POGINULI U PROMETU

Policija najavila rat biciklistima i pješacima: Više nema upozoravanja, slijede kazne!
Objavljeno 6. listopada, 2015.
Kažu da nas je puno na cestama, a bome će nas biti i više, kaže Horvatić

OSIJEK - Policijska uprava osječko-baranjska najavila je rat biciklistima i pješacima koji se ne pridržavaju prometnih pravila. Od sada se više nikog neće upozoriti kada učini kakav prekršaj, nego će odmah dobiti kaznu.

- Ovo je izvanredna situacija i više nema upozoravanja! Cijele prošle godine u prometu je poginulo 13 osoba, a u prvih devet mjeseci ove godine već smo na broju 31, što je gotovo osam četveročlanih obitelji. Od ukupnog broja poginulo je sedam pješaka i šest biciklista. Biciklisti su bahati, kreću se kuda i kako hoće, a u noćnim i uvjetima smanjene vidljivosti ne nose reflektirajuće prsluke niti imaju svjetla na biciklima - kazao je Berislav Horvatić, voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske. Dodao je da je u prvih devet mjeseci već kažnjeno 2500 biciklista, što je za oko 800 više nego lani, a u odnosu prema 2013. godini dvostruko više (1055).

Horvatić je istaknuo da su i pješaci problem. Kada dođu na pješački prijelaz, ponašaju se kao da postoji betonska barijera i nitko im ništa ne može, niti gledaju lijevo niti gledaju desno. Ne zaustave se da se uvjere nailazi li vozilo ili ne, a uz to prelaze cestu gdje god njima to odgovara. Jedan je pješak poginuo dok je ležao na cesti kod Novaka, a jedan je slučajno izbjegao istu sudbinu jer su ga na sredini ceste pronašli policajci.

- Građani kažu da nas je puno na cestama, a bome će nas biti i više! Uskoro ćemo oformiti i mobilni tim koji će 24 sata biti na terenu. Među svima u prometu vlada neki komoditet, iako nije jasno zašto. U prvih devet mjeseci ove godine izdali smo oko 26.300 upozorenja, ali to očito nije pomoglo da se stanje vrati u normalu - rekao je Berislav Horvatić.

Ivan Opačak, načelnik Postaje prometne policije Osijek, kazao je da je na području Osijeka ove godine poginulo 13 osoba, a prošle tri. Od pet poginulih bicilista četiri su skrivila nesreću u kojoj su stradala.

- Jučer oko 8.30 u gradu je zaustavljen pijani biciklist, a sinoć smo imali nesreću s naletom na pijanog pješaka koji je hodao sredinom ceste. Do sada je ove godine 677 biciklista u prometu imalo alkohola u krvi - dodao je Opačak. Posebno je opasno i to što biciklisti voze preko zebri koje su namijenjene isključivo pješacima.

U prvih devet mjeseci ove godine osječko-baranjska policija evidentirala je gotovo 70 tisuća prometnih prekršaja. Čak 22.707 vozača vozilo je prebrzo, 3554 bila su pijana, 9888 nije se vezalo pojasima, a 4114 ih je razgovaralo na mobitel u vožnji. U petak je u samo tri sata, od 18 do 21 sat, policija kaznila 29 pješaka, od kojih je 16 prešlo cestu dok im je bilo crveno svjetlo na semaforu.

Sandra LACIĆ
SVI IMAJU SLUŠALICE

Policijski stručnjaci posebno naglašavaju problem biciklista i pješaka koji voze i hodaju sa slušalicama na ušima.

- Za sada im možemo samo sugerirati da ne slušaju glazbu dok su u prometu. Tako ne čuju što se oko njih događa, škripu kočnica i buku motora, što im može spasiti život - rekao je voditelj Sektora za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske.

I VOZAČI SU PJEŠACI

Iz policije upozoravaju i na problem da vozači automobila ne staju kako bi propustili pješake, kao i što ne usporavaju kada nailaze na obilježene pješačke prijelaze.

- Dok su za upravljačem vozila, ne propuste pješake, a kada se parkiraju i sami postanu pješaci, očekuju da njima svi stanu - upozoravaju iz policije.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike