Kultura
PRVA MEĐUNARODNA PRAIZVEDBA MLADOG OSJEČKOG GLAZBENIKA

Matko Brekalo: Jedan od najljepših osjećaja je slušati izvedbu svoga djela, koje si pažljivo pisao i tkao mjesecima
Objavljeno 6. listopada, 2015.
Planova i ideja je toliko da ih neće moći sve ostvariti u godini koja slijedi, svjestan je Matko

Ovo je moja prva službena praizvedba izvan Hrvatske, ali naravno da nije i zadnja jer već imam narudžbe za ansamble izvan Hrvatske - zadovoljno kaže mladi osječki skladatelj Matko Brekalo, čiju je kompoziciju “Kammersymphonie Nr.1” ansambl ConTempora praizveo u Skoplju na koncertu Young Visions u organizaciji Makedonskog Društva Skladatelja (Socom).

Svrha koncerta bila je podržati i predstaviti mlade skladatelje. Suradnja s makedonskim ansamblom za modernu muziku ConTempora, dodaje Matko, započela je preko natječaja objavljenog na internetu te završila kao vrlo uspješna u svakom smislu. Vrlo ga je ugodno iznenadila profesionalnost makedonskog ansambla i njihova volja za suradnjom. Pohvalio je instrumentaliste, organizatore i sudionike projekta u svim segmentima.

- Bio sam vrlo iznenađen i sretan što su odabrali moju kompoziciju i nadam se da je ovo samo korak k uspješnom međunarodnom skladateljskom angažmanu - dodaje Matko (student kompozicije u Beču), čija je skladba, unatoč vrlo modernom jeziku u Skopju je pozitivno prihvaćena. Osim vrlo uspješne izvedbe i koncerta, bitno je spomenuti kako su na ovom gostovanju našeg umjetnika, koji je u Skoplju predstavljao i osječku Umjetničku akademiju, uspostavljene i nove veze s makedonskim umjetnicima i kulturnim djelatnicima općenito, koje će - nadaju se s obje strane - rezultirati zajedničkim kulturno-glazbenim projektima.

- Mladi su umjetnici 'gladni' kulturne reintegracije i međunarodnih projekata kakvi su nekoć bili uobičajena pojava u svim dijelovima bivše Jugoslavije. Velikim međunarodnim projektima moraju prethoditi male i uspješne suradnje, poput ove s ansamblom ConTempora, kako bismo naučili zajedno djelovati i stvarati i stremiti stvaranju čvrstih veza sa svim nama bliskim i susjednim zemljama. Sve u svemu, bilo je to vrlo ugodno i nadahnjujuće iskustvo koje će, nadam se, uroditi budućim suradnjama s makedonskim Fakultetom za glazbu, Društvom skladatelja, Savezom za prava izvođača i izvrsnim umjetnicima instrumentalistima koje sam imao čast upoznati - kaže za Glas Slavonije mladi glazbenik.

Ma koliko veliko i važno bilo uspjeti 'vani', sretan je Matko i svjestan da je značajno biti zapažen i u domovini. Mladom skladatelju Brekalu u Hrvatskoj se stalno nešto izvodi, od čega izdvaja posljednju praizvedbu, vrlo uspješnu suradnju sa Zagrebačkim ansamblom flauta, čije su članice praizvele njegovu kompoziciju “Licht! Mehr Licht!!!” u Kući arhitekture Oris u Zagrebu 28. lipnja ove godine.

- Do konca godine čekam odgovore za nekoliko vrlo zanimljivih projekata u Hrvatskoj koje ću za sada držati u tajnosti - vragolasto se nasmijao Matko, priznajući da je “jedan od najljepših osjećaja za kompozitora slušati izvedbu svoga djela, koje si pažljivo pisao i tkao tjednima, ponekad i mjesecima”.

Mladom Matku ideja i nadahnuća ne nedostaje pa su u planu mnogi projekti, ideje, nove kompozicije, ali ih je toliko da ih se neće moći sve ostvariti u godini koja slijedi, svjestan je.

- Zato ću većinu stvari zasada zadržati za sebe, ali bit će mnogo događaja, kompozicija i raznih kulturno-glazbenih poslastica u Osijeku, Zagrebu i inozemstvu - kaže Matko.

Narcisa VEKIĆ

Još do kraja ove godine čekam odgovore za par vrlo zanimljivih projekata (u Hrvatskoj) koje ću za sada držati u tajnosti.

PAPIR IMA POSEBNU DRAŽ

- Iako sam dijete novog svijeta vezanog uz tehnologiju i svakakve tehnološke uređaje i pomagala, moram priznati da osobno prvo sve volim zapisati na papir i tek onda kao krasopis prepisivati na računalo. Mislim da me notni papir i olovka neće napustiti dok god se budem bavio skladanjem, a nadam se da će to biti do kraja života.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike