Autoglas
MERCEDES PREDSTAVIO NOVU FLOTU

Ekspanzija u SUV klasi
Objavljeno 6. listopada, 2015.

Srednjovjekovni Medvedgrad poslužio je kao pozornica za predstavljanje najnovijeg dijela Mercedesove SUV game, točnije modela GLC, GLE te GLE Coupe.

One manje upućene mogli bi iznenaditi nazivi, pa spomenimo kako se iza kratice GLE zapravo krije nova generacija kultnog ML-a, GLC dolazi kao zamjena za dosadašnji GLK i temelji se na platformi nove C-klase, dok GLE Coupe predstavlja apsolutni novitet u Mercedesovoj gami. Spomenuti model predstavlja Mercedesov ulazak u svijet coupe SUV-a, segmenta koji posljednjih nekoliko godina doživljava snažnu ekspanziju. Ako je suditi prema prvim dojmovima, zahvaljujući GLE Coupeu, rast će se po svoj prilici nastaviti. Promjena naziva modela u skladu je s Mercedesovom filozofijom objedinjavanja modela iste klase pod zajednički nazivnik, u ovom slučaju slovo G. Također, već i letimičan pogled na svaki od predstavljenih modela otkriva prepoznatljive linije aktualnog Mercedesova dizajnerskog pravca, koji prije svega odlikuje dominantna prednja maska, s (pre)naglašenim simbolom trokrake zvijezde.

Iako se o ukusima ne raspravlja, predstavljenim modelima teško je osporiti atraktivnost, a kako nas uvjeravaju iz Mercedesa, isto vrijedi i za vozne karakteristike. Na prezentaciji su tako posebno naglašene iznimne terenske sposobnosti, koje su zasluga već dobro poznatog 4MATIC sustava pogona na sve kotače, kao i naprednih elektronskih sustava poput DYNAMIC SELECTA. Za potvrdu toga valja pričekati testne primjerke, no podatci koje smo dobili ulijevaju nam povjerenje u izrečeno.

Kod modela GLE Coupe u prvom su planu ipak cestovne performanse što je vidljivo već i po ponudi pogonskih agregata. Za sada se jedini turbodizelski V6 stroj s 258 KS krije iza oznake GLE coupe 350 d, dok ponudu benzinskih motora čine agregati snage 333, odnosno 367 konja, te AMG linija pokretana moćnim V8 agregatima koji raspolažu s čak 557 ili 585 KS. U slučaju modela GLE te GLC najveću novost predstavljaju njihove hibridne inačice. Kod modela GLE radi se o izvedbi naziva GLE 500 e 4MATIC čiji elektromotor sa 116 KS omogućuje električni doseg od 30 km, dok model GLC 350 e 4MATIC, s istim elektromotorom, uspijeva prijeći 4 kilometra više.

Za prijenos snage na pogonske osovine brinu se serijski 7 ili 9 (zavisno od pogonskog agregata) stupanjski automatski mjenjači oznake 7G, odnosno 9G TRONIC koje karakterizira brza izmjena stupnjeva prijenosa, dok je u slučaju 9G TRONICA velik broj stupnjeva prijenosa u kombinaciji s modernim pogonskim agregatima rezultirao dodatnim smanjenjem potrošnje goriva. Spomenimo kako se primjerice GLE 350 d 4MATIC, unatoč pogonskom agregatu snage 258 KS, prema deklariranim podatcima, u prosjeku zadovoljava sa samo 6,4 litre dizela na 100 km.

Mato PAVLIČEVIĆ
Cijene

Na kraju recimo i riječ, dvije o cijenama. Cijena osnovne verzije modela GLC 220 d 4MATIC kreće se od 52.119,38 eura, dok je za model GLE 250 d s 204 KS potrebno izdvojiti 69.401,06 eura. Cijene novog GLE Coupea kreću se od 91.081,25 eura za model oznake GLE Coupe 350 d 4MATIC, dok je za perjanicu ponude, model GLE 63 S 4MATIC AMG potrebno izbrojiti 182.855,63 eura, naravno, ako nemate dodatnih želja s liste doplata.

Možda ste propustili...

TALIJANSKA POLICIJA POHVALILA SE SA NOVIM "KONJEM U SVOJOJ ERGELI"

Lamborghini Urus za policajce