Novosti
MOST - NEZAVISNIH LISTA BOŽE PETROVA POSTAO TREĆA POLITIČKA SNAGA

SDP se sve više približava HDZ-u
Objavljeno 4. listopada, 2015.

Prema istraživanju CRO-Demoskopa, HDZ-ova koalicija u prednosti je pred SDP-ovom koalicijom. Grabar Kitarović je na vrhu ljestvice odabira najpozitivnijih domaćih političara, a premijer Zoran Milanović je drugi. Zanimljivo je da je premijer na drugom mjestu i na ljestvici najnegativnijih političara, odmah iza - Tomislava Karamarka.

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 30. rujna i 3. listopada, pokazuje nastavak blagog trenda smanjenja prednosti HDZ-ove desne koalicije u odnosu na SDP-ovu lijevo liberalnu koaliciju.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53 do 58 %), na ljestvici preferencija izbornih lista (poznatih u trenutku provođenja istraživanja) HDZ-ova koalicija dobila bi 32,9 posto glasova (prema 32,8 % iz rujna). S druge strane, dosadašnja vladajuća koalicija okupljena oko SDP-a bilježi izbor od 31,9 posto (prema 31,1 % prije mjesec dana). Na trećem je mjestu, prvi put od početka mjerenja, Most nezavisnih lista mladog metkovskog gradonačelnika Bože Petrova s izborom od 4,7 posto (prije mjesec dana 3,4 %). Dalje slijede stranačka lista Oraha na četvrtom mjestu s 4,4 % izbora, dok je lista Živog zida peta s 3,4 posto podrške (u odnosu na rujanskih četiri posto). Slijedi stranačka lista regionalnog HDSSB-a s izborom od dva posto na razini cijele države, koalicija Naprijed Hrvatska-Reformisti i koalicija okupljena oko Stranke Milana Bandića (obje po 1,6 posto). Iznad jedan posto su i dvije novije koalicije: IDS-PGS (1,4 posto) i HSP-HKS (1,2 posto).(V.T.)

Izbjeglice su tema mjeseca

Izbjeglički val je nnajvažnija tema i događaj mjeseca za 67,7 posto hrvatskih građana. Ovo je ujedno i najveći izbor za temu mjeseca od početka provođenja istraživanja, od siječnja 2004. godine. Slijede dvije teme s izborom od pet do deset posto: Odluka Vrhovnog suda o poništenju presude i ponovnom suđenju Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi media (8,8 posto) i štrajk nastavnika i učitelja (6,5 posto).

Možda ste propustili...