Regija
ANFEX BOROVO 2015

Među stotinjak eksponata tarantula,
glodavci, zmije, morski i akvarij Dunava...
Objavljeno 4. listopada, 2015.
Organizator, Udruga Feniks, okuplja članstvo iz cijele Slavonije

BOROVO – Morski i slatkovodni akvariji, terariji sa zmijama, gušterima, tarantulama, vodozemcima i glodavcima... sve to plijenilo je proteklih dana pozornost velikog broja posjetitelja izložbe u selu Borovu. Bila je to, naime, 7. izložba akvaristike i teraristike, koju je borovska Udruga za uzgoj i zaštitu životinja Feniks organizirala u okviru 8. međužupanijske izložbe malih životinja – “anFex Borovo 2015”, a u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja, 4. listopada.

Atraktivna izložba potrajala je četiri dana, a njezina bitna sastavnica je i edukativni dio, posebno za školarce s vukovarskog područja.

– Pokazali smo ono što rade članovi naše udruge, akvarističke i terarističke sekcije, sa 100-tinjak eksponata – kaže tajnik Feniksa Goran Vučković, dodajući kako je tročlani ocjenjivački sud, u kojem su bile osnovnoškolske učiteljice biologije, odlučio o najboljim primjercima te jučer završene izložbe.

– Ovogodišnja novost je da smo imali organiziranu terensku nastavu biologije za učenike šestih razreda iz nekoliko škola u Vukovaru, a iz OŠ Borovo na izložbi su bili svi učenici. Bio je to dobar povod za dogovore i buduće suradnje u projektima poput akvarija i terarija u školskim predvorjima, što bi bio mali Feniksov doprinos, ali i dodatno znanje i zanimacija za osnovnoškolce – istaknuo je Vučković.

Djeca su već pokazala zanimanje da dođu u Borovo i na sljedeću izložbu, 25. i 26. listopada, kada će u prostoru tamošnjeg dječjeg vrtića, u Ulici N. Kovačevića bb, biti izložene male životinje, ptice, kunići... Dosad su, naime, članovi Feniksa obilazili škole i djeci govorili o životinjama, a sada djeca na terenskoj nastavi sve to imaju priliku, na vlastitu nemalu radost, uživo vidjeti i doživjeti.

No posjetitelja je bilo svih dobnih skupina, roditelji su dovodili djecu, organizirano su dolazili članovi DVD-a, sportski klubovi... A izložba je imala i dodatnu zanimljivost – upotpunili su je, izvan konkurencije, plavo-zelena ara Marko i djelatnik Krešo iz Pet shopa Amarilis u Vinkovcima, pri čemu već poznati Marko zbog svog (pre)glasnog kreštanja nije mogao ostati nezapažen, a s njima su došli i glodavci, koji su djeci bili vrlo zanimljivi. Među posebno atraktivnim izlošcima bio je i biotopski akvarij Dunava s velikim šaranom, koji je dva-tri puta iskočio iz akvarija! Izložen je i zahtjevni morski akvarij s koraljima, a pozornost je plijenilo i prekrasno vrtno jezerce, s ribicama, što ga je izradila Sabina Duraković iz Borova naselja.

Inače, Udruga Feniks ima stotinjak članova, u deset sekcija, među kojima je i ona za zaštitu životinja, koja je svoj doprinos izložbi dala aranžiranjem izložbe, ali i plakate o ugroženim domaćim vrstama poput sove ušare, bijele rode... Članovi borovske udruge su gotovo iz cijele Slavonije.

Sanja BUTIGAN
NAJBOLJI – TROPSKI AKVARIJ I SIKTAJUĆI ŽOHARI

U akvaristici prva nagrada je pripala Anđeli Stjepanović iz Vukovara za njezin slatkovodni akvarij s tropskim ribicama i biljem, koje je dopunio Stjepan Erdelji iz Đakova, koji je svojevremeno bio osmi u svijetu, na američkom natjecanju, u slaganju biljaka. Glede teraristike, prvo mjesto pripalo je Milovanu Novakoviću iz Dalja i njegovim madagaskarskim tzv. siktajućim žoharima, koji su ostavili, kažu organizatori, najjači dojam na ocjenjivački sud.

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike