Osijek
DAN ZAŠTITE ŽIVOTINJA

Vuković: Kako stati na kraj švercu divljih životinja
Objavljeno 5. listopada, 2015.

Međunarodni dan zaštite životinja obilježen je jučer prijepodne nizom aktivnosti na nekoliko lokacija. U Zoološkom Osijek, u kojemu se o životinjama vodi najbolja moguća briga, ali i koji sve ovo vrijeme pokušava proširiti i svoju edukativnu stranu, organizirano je poučno predavanje. Goste je ondje prvo pozdravila Tatjana Šalika Todorović, zoolog u zoou, te najavila predavanje Željka Vukovića, inspektora u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. On je pak održao predavanje o krijumčarenju, odnosno međunarodnoj trgovini ugroženim divljim vrstama flore i faune. Upozorio je kako je u nas najčešći šverc gmazova i ptica.

Za to vrijeme na otvorenom posjetitelji i životinje uživali su u sunčanom danu.

Greta, Nola i Toma još su jednom u zoovrtu, znaju da je danas “dan brige” o životinjama i oni svojim redovitim dolascima pokušavaju što više naučiti o ponašanju životinja. Osječki dvojac žirafa Johan i Edgar priuštio je gostima nedjeljnu šetnju, velike mace su se uobičajeno izležavale na suncu, najrazigraniji su bili majmuni, a rakuni i jeleni najviše su se radovali posjetiteljima, pa i ponekom zalogaju koji su iskamčili od njih. Pomalo nezainteresirani i nešto dalje od očiju posjetitelja bili su medvjedi, ali oni su se bavili povećom količinom jabuka...

U centru grada, u Sakuntala parku, bilo je nešto bučnije i užurbanije. Udruga Pobjede, najpoznatija po skrbi o Azilu, odnosno organiziranoj brizi za napuštene pse, također se odlučila za obilježavanje ovog međunarodnog dana. Organizirali su i niz radionica pa i kuhanje vegeterijanske hrane, koju su u vrijeme ručka podijelili s posjetiteljima.

- Ovaj dan posvećujemo svim tzv. nevidljivim životinjama, koje ljudi koriste za razne eksperimente, ali i u sjećanje na našeg Arčija (gicu), koji je, nakon gotovo tri godine druženja s nama u Azilu, nedavno uginuo - objašnjava Ivana Crnoja. Najživahnije je bilo na radionici plesa, ništa manje uzbudljivo nije bilo ni na radionici izrade kućica za mačke koje žive na ulici. U obilježavanje ovog dana uključili su se i Osječki kinematografi, u dva termina u kinu Urania prikazani su edukativni filmovi o (nehumanom) odnosu čovječanstva prema životinjama. D. Kuštro

PROTIV LUKA I STRIJELE

Jučerašnji dan poprimio je i oblik političkog djelovanja. Naime, Gradski odbor OraH-a organizirao je potpisivanje peticije protiv izmjena Zakona o zaštiti životinja, koje, primjerice, nude mogućnost uvođenje lova lukom i strijelom u Zakon o lovstvu.

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike