Osijek
KAKO SE BIRAJU IMENA ULICA?

Velikani na čekanju: U Osijeku je
premalo novih javnih prostora
Objavljeno 5. listopada, 2015.
Vodi se računa i o mogućim problemima građana zbog promjene adrese

Gradski Odbor za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova nema previše posla, ali samo zbog jednog razloga - u Osijeku gotovo i nema novih ulica i javnih prostora.

Jedna od posljednjih intervencija bilo je imenovanje parka Oskara Neumanna, u dijelu Gajeva trga, odnosno Šetnjica Joze Petovića na Sjenjaku, no to su dijelovi koji su iz postojećih cjelina izdvojeni u nove, a da pri tome ne iziskuju za okolne stanovnike promjene adrese.

Razlog da nešto napišemo o radu ovog odbora jest inicijativa da se na Vijencu Ivana Meštrovića uvedu nove ulice pa i razmišljanje s nedavne sjednice gradskog Vijeća, o mogućnosti davanja imena prema istaknutom umjetnicima ili kulturnim djelatnicima novijeg doba. Ilustrativno je naveden primjer Arsena Dedića. No, u osječkom slučaju ne postoji praksa davanja imena po novovjekovnim osobama.

- Ali, ponavljam, razlog tome jest uglavnom to što se pojavljuje premalo novih ulica - ponovit će Siniša Gregoran, pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu.

Tek je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dobio čast da se po njemu nazove obnovljeni dravski cestovni most. Donekle je ovakva čast ukazana i uspješnom gradonačelniku Petoviću. Počesto su u tu svrhu poteže i pitanje Domovinskog rata. “Jedan od ranijih stavova Odbora, usuglašena s političkim opcijama grada je da se ne ide na poimenično davanje ulica poginulih branitelja. Vodič za takvo razmišljanje nam je grad heroj Vukovar u kojemu je tek poginuli general Blago Zadro dobio svoju ulicu”, dodaje Gregoran.

Poznato je kako u Osijeku kvartovske ulice imaju uglavnom grupirana imena. Primjerice, na Jugu 2 ulice nose nazive po primorskim mjestima, dobar dio Industrijske četvrti je “riječni” (Bosutsko naselje), dok su ulice u Retfali nazivane po gorama. Tako je primjerice ondje novo naselje u koje su ulazi iz Marjanske dobilo ime - Vidove gore. U tom duhu nedavno je stigla ideja da i nove ulice na Vijencu Ivana Meštrovića imaju “zajednički nazivnik” i to - astronomski! Đorđe Balić, stanovnik tog naselja, sjetimo se, nedavno je predložio da nove ulice nose imena planeta Sunčeva sustava: Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Merkur i Venera.

Odbor za utvrđivanje prijedloga imena ulica i trgova čini devet osoba koji se imenuju iz reda istaknutih društvenih, javnih i kulturnih djelatnika Grada. Trenutačno su to: Drago Šerić (predsjednik), Antun Ignac, Zoran Kuvačić, Jaroslav Pecnik, Anto Đapić, Ivica Glavaš, Milan Opačak, Danijela Lovoković i Milan Pepić. Odbor se sastaje kada se prikupi dovoljan broj inicijativa, ali među njima i onih koji imaju objektivne šanse da budu usvojene. Svaki prijedlog, pak, mora potvrditi Gradsko vijeće.

Dario KUŠTRO
Strossmayerova

Iako i mi, ovisno o društvenom uređenju, nismo imuni na promjene naziva ulica, čini se kako je ona koja nosi ime po biskupu Josipu Jurju Strossmayeru jedna od onih koja najdugovječnije nosi svoje ime. U svakom slučaju, jedna je od najvećih i najvažnijih gradskih prometnica.

610

ulica je na administrativnom području grada Osijeka

U nekoliko se navrata javljala incijativa da se određeni broj ulica posveti - ženama

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana