Osijek
UDRUGA CEREBRO I STUDENTI SESTRINSTVA MEDICINSKOG FAKULTETA O PREVENCIJI MOŽDANOGA UDARA

Prehrana sa što manje soli znači više zdravlja
Objavljeno 4. listopada, 2015.

Udruga cerebrovaskularnih bolesnika (CEREBRO) Osječko-baranjske županije, u suradnji sa studentima preddiplomskog Sveučilišnog studija sestrinstva Medicinskog fakulteta u Osijeku, organizirala je obrazovno-savjetodavnu tribinu o očuvanju zdravlja.

U okviru Zdravstvenog odgoja bolesnika oboljelog od cerebrovaskularnog inzulta o temi „Prevencija moždanoga udara“, govorili su Ivanka Holeš, Mirta Pažin, Ivana Vrkašević, Marijana Miloš i Marijana Šefer. Studentice su uvodno pojasnile uzroke moždanoga udara - neurološkog oštećenja izazvanog poremećajem cirkulacije u mozgu, vrste, čimbenike rizika, posljedice i rehabilitaciju, dok je u kontekstu prevencije posebno bilo riječi o pravilnoj prehrani. Naglasivši kako manje unosa soli u organizam znači više zdravlja studenti su istaknuli kako je dnevno tri grama soli dovoljno, a u prehrani mediteranskoga tipa bar jednom tjedno na jelovniku treba biti riba uz zeleno povrće, zatim valja svakodnevno jesti voće koje sadrži vitamine C, A i E te je nužno odreći se loših navika (raznih ovisnosti, nedovoljno tjelesnih aktivnosti). Preporučeno je redovno kontroliranje krvnoga tlaka, razine šećera u krvi, tjelovježba za jačanje srca i poboljšanje cirkulacije krvi, vježbanje mozga npr. učenjem stranoga jezika, ili rješavanjem križaljki. Istaknuto je sedam naputaka Svjetske zdravstvene organizacije: redovno spavanje sedam do osam sati, najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno, razborita prehrana sa što manje unosa soli, masnoća i energije, a više povrća i voća, te održavati tjelesnu težinu uz izbacivanje pušenja i alkohola. Među zanimljivostima studenti su istaknuli da je čokolada dobra za razvoj mozga, meditacija štiti mozak i srce, a sok od šipka dobar je odabir prevencije.

Uz obilježavanje Međunarodnog dana pješačenja, Dana međusobnog pomaganja i Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara (15., 26. i 29. listopada) Udruga CEREBRO organizira tradicionalni godišnji terapeutsko-rekreacijski izlet. Program zdrave šetnje prilagođen trećoj životnoj dobi, duhovni susret i druženje bit će održani 10. listopada, u Aljmašu.(I.K.)

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike