Crna kronika
POVEĆAN BROJ SUDARA U VIROVITIČKO-PODRAVSKOJ ŽUPANIJI

Od troje poginulih biciklista dvoje je djece mlađe od 9 godina
Objavljeno 5. listopada, 2015.
Osim dvoje poginule djece, još ih je troje teško, a 14 lakše ozlijeđeno

VIROVITICA - Od početka ove godine povećan je broj prometnih nesreća u Virovitičko-podravskoj županiji. Posebice je zabrinjavajuće to što je do sada već poginulo dvoje djece mlađe od devet godina.

Od 1. siječnja dogodila se 381 prometna nesreća, što je za 64 više nego u istom razdoblju prošle godine. U tim prometnim nesrećama smrtno su stradale četiri osobe, 32 su teško ozlijeđene, a 162 lakše, što u odnosu na godinu ranije predstavlja smanjenje broja smrtno stradalih za pet osoba, ali i povećanje broja teško i lako ozlijeđenih. Pedeset i devet vozača koji su izazvali prometne nesreće bilo je pod utjecajem alkohola, 11 nikada nije polagalo vozački ispit, a pet ih je vozilo dok su imali zabranu.

Od četiri prometne nesreće s poginulim osobama, u tri su smrtno stradali biciklisti, a osim tri poginula biciklista, još ih je šest teško ozlijeđeno i 21 lako. Usporedbe radi, u istom vremenu prošle godine smrtno stradalih biciklista nije bilo, a i šestero je manje lakše ozlijeđenih. Dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim biciklistima dogodile su se utorkom, između 11 i 12 sati, a sve tri na području Virovitice i okolice.

Od troje poginulih biciklista dvoje je djece mlađe od devet godina. Djeca su od početka godine, nakon višegodišnjeg zadovoljavajućeg i sve povoljnijeg stanja sigurnosti po pitanju sudjelovanja i stradavanja djece u prometnim nesrećama, postala ugrožena kategorija sudionika u prometu. Osim dvoje smrtno stradale djece, još ih je troje teško, a 14 lakše ozlijeđeno.

Podsjetimo, 5. svibnja, u Okrugljači, nedaleko od Virovitice, 9-godišnja djevojčica upravljala je biciklom. Dolaskom do ceste koja ima prednost prolaska, oduzela je prednost automobilu kojeg je vozio 73-godišnjak. Djevojčica je poginula na mjestu događaja. Druga cestovna tragedija dogodila se 11 dana kasnije (16. svibnja), u Borovi, u općini Suhopolje. Osmogodišnji dječak bez kacige na glavi vozio je bicikl Ulicom Draga. U blagom zavoju sletio je u kanal i glavom udario u betonski most. Od zadobivenih ozljeda dječak je nekoliko sati kasnije preminuo u Općoj bolnici Virovitica.

Iz policije podsjećaju roditelje na obvezu propisanog prijevoza djece u vozilima, korištenjem dječje sjedalice ili postolja do 130 centimetara visine djeteta na stražnjem, odnosno do 150 cm na prednjem sjedalu. Dijete je obvezno vezati u sjedalici, te poštivati prometne propise koja se odnose na vožnju djece na biciklima, a prema kojima djeca mlađa od devet godina ne smiju sudjelovati u prometu na cesti vozeći bicikl, a djeca u dobi od 9 do 14 godina smiju sudjelovati u prometu na cesti na biciklima samo uz osobu stariju od 16 godina.

- Pozivamo vozače na povećanu pozornost na djecu pješake kojih je, zbog početka škole, mnogo na cestama. Smanjite brzinu kretanja vozila, posebice u blizini škola i na prilazima školama - poručio je Josip Štajdohar iz PU virovitičko-podravske.

Petar ŽARKOVIĆ/Sandra LACIĆ
POŠTIVANJE PRAVILA

Vozači bicikla i pješaci upućuju se na poseban oprez prilikom sudjelovanja u prometu, posebice u nadolazećim sve dužim noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti. Pozivaju se da obuku na sebe reflektirajuće prsluke, obvezno koriste nogostup ili biciklističke staze i trake, kao i obvezno korištenje svjetala na biciklu.

SUDAR BICIKLISTA

U Virovitici se 15. rujna dogodila neobična prometna nesreća s ozlijeđenim osobama. Maloljetnik je na nogostupu u Bilogorskoj ulici vozio tehnički neispravan bicikl, kad je iz suprotnog smjera istim nogostupom naišao 50-godišnji biciklist koji je bio pijan. Biciklisti su se sudarili i obojica su pala na tlo. U Općoj bolnici Virovitica konstatirane su im teže ozljede.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike