Regija
8. VINSKI MARATON U ZMAJEVCU

Surducima je “protrčalo”
gotovo 1000 maratonaca
Objavljeno 4. listopada, 2015.
Rijetkima je bio cilj pobijediti, pa se žurio nije gotovo nitko

Vezani članci

U LUGU ODRŽAN JOŠ JEDAN PAPRIKA FEST

Najbolje paprike proizveli Aron Keteš i obitelj Molnar

Bio sam na mnogo manifestacija, ali Vinski maraton je priča za sebe. Takvo što treba njegovati i ljubomorno čuvati, rekao je nakon večere u Kovač čardi legenda starogradske pjesme Zvonko Bogdan, koji je u sklopu zmajevačkog Vinskog maratona održao koncert u Katoličkom surduku.

A da je u pravu, sigurno će posvjedočiti mnoštvo koje je subotnje poslijepodne i večer provelo u Zmajevcu, živopisnom baranjskom mjestu smještenom uz sam rub jedine baranjske uzvisine. Prepuni su bili zmajevački surduci, kojima je “protrčalo” gotovo 1000 maratonaca. Trčao je, doduše, rijetko tko od njih. Isto tako, rijetkima je bio cilj pobijediti, pa se žurio nije gotovo nitko. Svi su se htjeli prošetati po krasnom, sunčanom, pravom ljetnom vremenu, popiti pokoju čašu vina, nešto “popapati” i poslušati Zvonka Bogdana, odnosno skupinu The Balkan fanatik iz Budimpešte koja je nastupila kao predgrupa.

U Zmajevac se stizalo gotovo iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. Hedonisti iz Zagreba, Splita, Ogulina, Bjelovara, Pečuha, Frankfurta, Novog Sada, Sombora... te “domaći” iz Osijeka i Baranje imali su zadatak u roku od tri sata posjetiti 18 postaja (vinskih podruma), popiti po (najmanje) decilitar vina, i od gazde podruma zatražiti potpis i žig.

- U svakom podrumu namjerno sam probao drugo vino. Iako mi je malo mutno u glavi, sa sigurnošću mogu reći da su vina odlična - rekao nam je Josip iz Zagreba, naglašavajući kako i inače, najčešće nakon dobrog jela, voli popiti čašicu vina. Oduševile su ga, normalno, graševine, ali i rose vina. Nije propustio prigodu dobrano se opskrbiti baranjskim “tekućim zlatom”, a u prtljažniku se našao i pokoji kulen. Slične odgovore dobili smo i od ostalih anketiranih sudionika, od kojih je većina već nekoliko puta bila na Vinskom maratonu, a doći će i iduće godine.

Osmi maraton, kažu organizatori, srušio je sve dosadašnje rekorde što se broja sudionika tiče.

- Raduje nas ovakav odziv, a registracije iz cijele Hrvatske, ali i one mađarske, srpske i njemačke dokaz su da je Vinski maraton poprilično izašao iz baranjskih okvira - kažu organizatori, naglašavajući kako cilj maratona ni u kojem slučaju nije opijanje, već želja za prezentacijom baranjskih vina i edukacija o njegovu kušanju. Pobrinuli su se organizaori i vlasnici podruma i za ukusnu, domaću “papicu”, pa se u surducima mogao probati kruh namazan mašću, kolinjski proizvodi, ukusne langošice, baranjski hot-dogovi, pogače s čvarcima i slične delicije, te domaći slasni kolači. Dodatni štih davali su i svirači, koji su šetali surducima i zabavljali goste. Neki su podrumi čak i angažirali živu svirku, pa se kući nikome nije išlo.

Poseban štih cijelom događaju dao je legendarni Zvonko Bogdan, koji je u dahu otpjevao vlastite i narodne popularne pjesme, zadržavši se na pozornici više od sat i pol vremena. Pjevala je, zajedno s njim, publika Osam tamburaša s Petrovaradina, Rastao sam pokraj Dunava i ostale dunavske pjesme, Tko te ima, taj te nema... Brojni gosti kućama su, u sitne sate, otišli prepuni dojmova, obećavajući da će iduće godine opet doći.

Ivica GETTO
Tko je točio?

Vino su na Vinskom maratonu točili vinari

Kovacs, Đerfi, Andras, Kromer, Vinarija Kalazić, Vinarija Čočić, Istvan Majorić, Slavko Guštin, Varga, Pinkert, Dobrovac, Vinarija Josić, Sipos Tuer, Čokot čarda, Sabo, Zajec i Kolar.

Pobjednici: Brat i sestra Nagy

Sve vinske postaje najbrže su obišli domaći “trkači”, brat i sestra Čaba i Orsi Nagy. Svih 18 podruma posjetili su i u njima vino kušali za nepuna dva sata, za što su i prikladno nagrađeni. Vinski maraton je, inače, održan u sklopu Dana gospodarstva i kulture Mađara u Republici Hrvatskoj, čiji je organizator Savez mađarskih udruga (SMU). Taj je dan ujedno i Dan sela Zmajevca, a Vinskom je maratonu prethodio sastanak vinara i vinogradara te svečano otvaranje Zavičajnog muzeja Baranyai Julia.

ZADATAK JE BIO

U ROKU OD TRI SATA POSJETITI 18 POSTAJA (VINSKIH PODRUMA) I POPITI PO (NAJMANJE) 1 DCL VINA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike