Kultura
U NUŠTRU OTVORENA NAJVEĆA IZLOŽBA SREDNJOVJEKOVNOG PRSTENJA

Nijedan se muzej u Hrvatskoj ne može pohvaliti zbirkom prstenja koja broji više od 500 primjeraka
Objavljeno 4. listopada, 2015.

NUŠTAR - Udruga ljubitelja i sakupljača starina Banovac iz Nuštra i Gradski muzej Vinkovci povodom Dana obrane i Općine Nuštar organizirali su izložbu “Srednjovjekovno prstenje Istočne Slavonije”.

- Nijedan se muzej u Hrvatskoj ne može pohvaliti zbirkom prstenja koja broji više od 500 primjeraka. Prstenje je iz vremena od 13. do 15. st., a nađeni su na vinkovačkom području - istaknula je Anita Rapan Papeša, kustosica u Gradskom muzeju Vinkovci.

Saznanja o Istočnoj Slavoniji iz predturskog doba i relativno malobrojni arheološki nalazi, nadopunjeni su na ovoj izložbi dragocjenim podatcima o ljudima koji su živjeli na prostoru srednjovjekovne Vukovarsko-srijemske županije.

Prvu samostalnu izložbu članova Udruge ljubitelja i sakupljača starina Banovac čini srednjovjekovno prstenje iz zbirke četvorice članova: Mirka Adžage, Domagoja Jovanića, Steve Gaunta i Vinka Adžage. U najvećem je broju prstenje izrađeno od bronce i sličnih legura, a nešto i od srebra.

- Gotovo polovica prstenja oštećena je poljoprivrednim strojevima tijekom obrade zemlje, a četvrtina nađenog uništena. Udruga je sudjelovala i na izložbi “Klasični Rim na tlu Hrvatske” u Galeriji Klovićevi dvori. Ovo je plod deset godina rada. Sve smo sami čistili, a najzahtjevnije primjerke slali smo u muzej. Želja nam je izdati monografiju i vjerujemo da ćemo to uskoro i uspjeti - istaknuo je Mirko Adžaga, predsjednik Udruge “Banovac”.

Na izložbi koja je pobudila veliki interes javnosti moglo se vidjeti prstenje iz zaboravljenih sela i selišta: Miholjanci, Deškovci, Gorica, Leva, Jordan, Torda, Gat... Motivi na kruni prstenja su raznoliki, a osim ukrasa, neki imaju i funkciju pečata.Tekst i foto: M.KOKAJ

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike