Objavljeno 5. listopada, 2015.
U povodu obilježavanja Svjetskog dana vegetarijanstva održana je radionica kuhanja u Samoboru. Anita Euschen, voditeljica radionica kuhanja za djecu, poučila je građane kako pripremiti ukusna veganska jela poput ražnjića i rižota te slastica kao što su palačinke i čokoladna halava.
Znanstvenici su još prije nekoliko godina iznijeli alarmantno upozorenje da će se u idućih 40 godina stanovnici Zemlje morati odreći namirnica životinjskog podrijetla žele li izbjeći katastrofalne nestašice hrane i vode, kao posljedicu goleme nepotrebne potrošnje i iskorištavanja vode i tla te zagađenja i globalnog zagrijavanja.
Osim što je održiva, prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla zdrava je i ukusna. Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života, ili Homo vegetus, što pak znači tjelesno i mentalno zdrava osoba. Izvorno značenje riječi upozorava na uravnotežen filozofski smisao za život, a ne samo na prehranu koja se sastoji od voća i povrća. Nutricionistica Diana Gluhak podsjetila je da je prehrana na biljnoj osnovi u posljednjih nekoliko desetljeća polako iščezavala s naših tanjura te danas konzumiramo doista manje povrća i cjelovitih žitarica nego što bismo trebali. Promjenom prehrambenih navika i stila života porastao je broj kroničnih nezaraznih bolesti poput šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, ali i pretilosti, što je velik problem ne samo odraslih nego i djece.
Velikoj popularnosti vegetarijanstva svakako idu u prilog i rezultati istraživanja koji potvrđuju da su vegetarijanci, a još više vegani, u prosjeku zdraviji, vitalniji i dugovječniji. Usto, danas, kada se na farmama radi ljudske prehrane muči i ubija više od 60 milijarda životinja godišnje, a ekološke posljedice uzgoja životinja prijete globalnom katastrofom, nužno je da se svi zamislimo nad patnjama osjećajnih bića i krenemo u stvaranje boljega svijeta za sve životinjske vrste, uključujući čovjeka. Recepte za ukusna biljna jela možete pronaći na www.zeleni-ponedjeljak.com. (J.Kn.)