Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: SECALE CEREALE L.

Raž je za jetru pravi lijek
Objavljeno 5. listopada, 2015.
Raž je uz pšenicu poznata krušarica koja se ne rabi u velikim količinama

Druga imena za raž su ozimica i raž jarica. Uzgoj počinje nakon uzgoja pšenice, i to na području Zakavkazja i zapadne Azije.

Raž je jednogodišnja žitarica sa stabljikom visine i do dva metra te s malim brojem linearnih listova. Plavkastozelenu boju ili izgled klas dobiva od voštane presvlake. Klas raži sličan je klasu pšenice kako u pogledu samog klasa, tako i zrna i stabljike. Zrno raži, to jest njegova anatomska građa, sastoji se od omotača, endosperma i klice. Zrno prilikom vršenja ispada. Raž podnosi jače smrzavanje od pšenice te se sije na mjestima gdje pšenica može smrznuti. Korijen je vlaknast i brojan. Sije se u kasno ljeto, a manje u proljeće.

Vrijeme cvatnje raži je od lipnja do srpnja.

Raž raste na poljima i plantažama, a podnosi i brdske predjele. Skuplja se plod - zrno i slama. Mljevenjem zrna dobivamo raženo brašno koje se često miješa sa pšeničnim brašnom. Od prženog zrna možemo dobiti surogat za kavu - raženu kavovinu. Slama se koristi za pokrivanje krova kuća, za pripremu postelje te kao hrana za stoku (sječka).

Energetska vrijednost 100 grama raži iznosi oko 1465 kJ ili 350 kalorija, bjelančevina 10 %, ugljikohidrata 75 %, masti 2 %. Od mineralnih sastojaka ima kalija, kalcija, natrija, fosfora, magnezija, željeza, sumpora, mangana, bakra, cinka, kobalta, flora, a od vitamina B kompleks, A i C vitamin.

Raž je uz pšenicu poznata krušarica koja se ne rabi u velikim količinama kao pšenica (sadrži ljepljive sastojke u bjelančevinama koji stvaraju vrenje - bubrenje). Doista čovjek ima nadohvat ruku mnogo prirodnih namirnica, ali ih jednostavno ne stigne koristiti, a odnosi se na uporabu raženih klica. U trgovinama možete naći velik broj pšeničnih klica, i to sirovih i pečenih, ali ne i raženih. Klica raži je izvor minerala i vitamina, kao i sastojaka koji utječu na povećavanje postotka sadržaja željeza u krvi, te u dijetama za mršavljenje.

Švicarski znanstvenici otkrili su da raženi kruh, kada se koristi umjesto pšeničnog, povećava razinu željeza u krvi za 30 posto. Sveta Hildegarda savjetovala je uporabu vrućeg raženog tijesta za liječenje raka kože (vidi recept). U starim zapisima o raži možemo naći upute koje nam potvrđuju znanstvena istraživanja, a to su da raž posreduje u metabolizmu kao dobar metabolik te daje snagu za uspravno držanje tijela. Ugljikohidrati iz raži utječu na izmjenu tvari koje su bitne za disanje, govor i stas. Raž hrani mozak, udove, srce, pluća i jetru, za koju je pravi lijek.

Ivan LESINGER

Švicarski znanstvenici otkrili su da raženi kruh, kada se koristi umjesto pšeničnog, povećava razinu željeza u krvi za 30 posto

Toksičnost

Ražova glavnica - Claviceps purpurea, raste kao nametnik na raži te njezinom uporabom u izradi kruha dolazi do otrovanja. Kontraindikacije nisu poznate, osim otrovanja raženom glavnicom.

Ljekovito djelovanje

l pučka medicina raženi kruh rabi kao prirodno sredstvo za liječenje:

l bolesti krvi i anemije

l bolesti krvnih žila i visokog tlaka

l ženskih bolesti i tegoba u klimakteriju

l migrene

l bolesti štitnjače

l bolesti crijeva i konstipacije

l šećerne bolesti

l za jačanje organizma i živaca

l za liječenje karcinoma

l bolesti prostate

l Alzheimerove bolesti

l upalnih stanja

Kaša

Navečer s 500 ml vode prelijemo šalicu zrna raži i poklopimo da se moči preko noći. Ujutro dodamo vode i kuhamo na laganoj vatri. Kad voda gotovo ishlapi, dodajemo vode dok se zrno raži potpuno ne raskuha. Možemo jesti kašu s malo meda ili samo malo posoliti ili dodati mlijeka i ponovno sve kratko prokuhati. Kaši možemo dodavati suho voće ili grožđice, kao i razne sjemenke.

Raženi kruh za liječenje tumora kože

Raženi kruh ispečemo kao i obični, ali od njega rabimo meku sredinu tako da gnječenjem meke sredine dobijemo vruće tijesto koje stavljamo u obliku obloga na mjesto koje liječimo, previjemo i držimo 2 - 4 sata te postupak ponovimo. Obloge stavljamo sve dok tumor ne nestane.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

2

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa