Regija
DRENOVCI

Održan VIII. Gospodarski sajam Cvelferije
Objavljeno 3. listopada, 2015.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić otvorio je danas u Drenovcima VIII. Gospodarski sajam Cvelferije, koji su organizirali Općina Drenovci, Lokalna agencija za razvoj Vjeverica i LAG Šumanovci.  Na Sajmu su se  predstavili  gospodarstvenici, poduzetnici, OPG-ovi i udruge iz županjske Posavine,  te gosti iz  susjednog Brčko Distrikta, ukupno 30-ak izlagača s rukotvorinama, suvenirima, narodnim ruhom, poljoprivrednim  proizvodima,  delicijama…

O značaju Sajma za nerazvijeno područje istočnog dijela županjske Posavine, lani pogođeno katastrofalnim poplavama,  govorio je načelnik općine Drenovci Jakša Šestić. Upozorio na nužnost gospodarskog razvoja i otvaranje radnih mjesta, što je osnovni preduvjet opstanka tog rubnog područja na tromeđi Hrvatske, BiH i Srbije i ostanka mladih, koji traže istovjetne uvjete življenja kao i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske. Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Drago Šubarić, izrazivši zadovoljstvo započetom suradnjom s Općinom Drenovci, s kojom je nedavno potpisao Ugovor o institucionalnoj izgradnji Poljoprivredno poduzetničkog inkubatora. Ugovorom će se projektirati linije za preradu voća i povrća te za proizvodnju proizvoda od brašna, a uvesti će se i dva HACCP sustava, i to za:  pilot edukacijsko-proizvodna postrojenje za preradu voća i povrća te za proizvodnju proizvoda od brašna.  Taj bi projekt, kada zaživi u primjeni,  trebao potaknuti gospodarski razvoj i dati snažan poticaj oporavku poplavljenog područja županjske Posavine. Šubarić je čestitao domaćinima na organizaciji Sajma i pohvalio napore općinske vlasti i lokalne razvojne agencije koje ulažu u stvaranje pretpostavki za svekoliki razvoj i oživljavanje tog područja.

Brojnim posjetiteljima Sajma, među kojima je bio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo VSŽ Zdenko Podolar,  obratio se i Niko Jakovljević, potpredsjednik Privredne komore Brčko Distrikta, pohvalivši dobre međususjedske odnose s općinama u županjskoj Posavini. Uoči Sajma održana je javna tribina na temu „Mogućnosti ruralnog razvoja Cvelferije“.

M. LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana