Osijek
PROJEKTI USMJERENI BORBI PROTIV SIROMAŠTVA

Više od milijun kuna za tople obroke u školi, beskućnike...
Objavljeno 3. listopada, 2015.
Grad Osijek partner je i suradnik u odabranim projektima

U znaku empatije i pomoći socijalno ugroženima bio je jučerašnji sastanak predstavnika Grada u Kuhačevoj 9.

Za stol su sjeli gradonačelnik Ivan Vrkić, Marko Đukić, ravnatelj Crvenog križa Osijek, vlč. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa i suradnici iz Pučke kuhinje, Centra za dijete, Centra za prihvat beskućnika te Štefica Čučak, predsjednica humanitarne udruge “Rijeka ljubavi”.

Svi oni sastali su se kako bi predstavili projekte usmjerene borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a koje je odabralo Ministarstvo socijalne politike i mladih nakon objave Poziva za prijavu projekata u ožujku ove godine. Ukupna je vrijednost svih pet odabranih projekata 1,113.123 kune, a partner, odnosno suradnik, u tim vrijednim projektima je Grad Osijek. Provedba je projekata počela, a sudionici nisu krili zadovoljstvo što su pokriveni mnogi socijalni segmenti, počevši od najmlađih, socijalno ugroženih starijih osoba do beskućnika i brojnih drugih.

- Zahvaljujem ovim sjajnim ljudima i institucijama. Oni su pokazatelji da zajednički, počevši od države, preko Grada, do Crkve i humanitarnih organizacija možemo voditi računa o onima kojima treba pomoć. Ovi projekti silno su bogatstvo truda, a Grad je partner svima vama te moram naglasiti da ovo radimo jer prepoznajemo socijalnu dimenziju društva. Pravo je zadovoljstvo sjesti s vama za isti stol, jer zahvaljujući vašem trudu došli smo do novca koji u proračunu nismo imali i koji je dodana vrijednost projektima usmjerenima socijalnoj pomoći - rekao je gradonačelnik, podsjetivši da Grad Osijek ima zakonsku obvezu uložiti oko pet milijuna kuna u socijalnu dimenziju, no na godišnjoj razini ulaže čak oko 16 milijuna kuna. Uz to, tu su i brojne povlastice u podmirenju režijskih i(li) troškova stanovanja te ostalih kojima se pruža pomoć ljudima u potrebi.

Konkretno, projektom Gradskog društva Crvenoga križa pokrivaju se topli obroci u 16 osječkih osnovnih škola i tri u okruženju, a “Rijeka ljubavi” ima osiguran rad socijalne samoposluge u sljedećih godinu dana. Tu su i tri Caritasova projekta - za resocijalizaciju beskućnika, pojačanje nedjeljnog ručka u Pučkoj kuhinji te tri oblika pomoći koje daje Centar za dijete - materijalna pomoć, savjetovalište te radionice vježbanja s bebama.

Marija MIHELIĆ

USTANOVA/UDRUGA IZNOS Caritas Osječko-đakovačke nadbiskupije 442,365 kn Hrvatski Crveni križ - Gradsko društvo CK Osijek 520,758 kn Humanitarna udruga “Rijeka ljubavi” 150,000 kn UKUPNO 1.113,123 kn

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike