Osijek
MUKE STANODAVACA S PODSTANARIMA

Podstanari su joj “opelješili” stan i odselili se u Irsku!?
Objavljeno 3. listopada, 2015.
Iznajmljivanjena crno mnoge najmodavce može skupo stajati

U jeku sezone izdavanja stanova studentima i učenicima jedna je stanodavka čiji stan nije bio prazan ipak ostala - kratkih rukava. Njezini su podstanari, iako su sve dotad uredno plaćali režije i najam, odlučili otići i za sobom odnijeti gotovo sve što je imala u stanu?!

Upozorila je na to Osječanka, koja je na društvenim mrežama nedavno objavila kako je ostala bez raznih kućanskih tehničkih uređaja i aparata te raznog drugog inventara. Shvativši da joj je stan “opelješen”, na Facebooku se informirala o svojim podstanarima i doznala da su se odselili u Irsku! Svoje je slučaj potom prijavila policiji.

Iznenađujuće, ali zapravo se velik broj stanodavaca zbog takve i sličnih situacija žali i u Udruženje stanara Grada Osijeka. Od predsjednice Vlaste Auguštin doznajemo da je srijeda dan za prigovore i pritužbe u Udruženju. Dobra je to prilika, kaže, da se prijave i takve situacije.

- Ima raznih slučajeva, no pretpostavljam da se ovaj opisani dogodio s podstanarima koji nisu bili prijavljeni. Stanodavci vrlo često ne prijavljuju svoje podstanare, a onda dođe do problema, nekada i vrlo ozbiljnih. S druge strane, oni najmoprimci koji su prijavljeni, moraju dati svoj OIB i ostale podatke važne i u slučajevima poput ovoga - poručuje Auguštin. Podsjeća da iznosi koje stanodavac mora platiti prilikom prijave podstanara Poreznoj upravi nisu visoki, a štete od krađe ili uništavanja i otuđivanja stvari iz stana i stambenog prostora mogu biti itekako značajne. Primjerice, na stanarinu u iznosu od 1000 kuna, kaže Auguštin, plaća se porez oko stotinu kuna, što doista nije velik novac, a u slučaju kakvih problema, stanodavac bez problema može prijaviti policiji krađu i potom dalje rješavati povrat svoje imovine ili naknadu štete.

Udruženje također pristupa edukativno i ovom problemu, te će vjerojatno skorašnji Svjetski dan stanara dijelom iskoristiti i za to da još jednom apeliraju na stanodavce da prijave svoje podstanare.

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike