Regija
TENINI TAMBURAŠI SVIRAJU U NOVIM PROSTORIJAMA I PRIMAJU NOVE ČLANOVE

Bećarac zabranit ne mogu, učimo ga još od malih nogu
Objavljeno 3. listopada, 2015.

ĐAKOVO – Tamburice, drvo javorovo, tko te voli, nikad ne bolovo! Bećarac nam zabranit ne mogu, učimo ga još od malih nogu! - bećarac je kojim su nas dočekali mladi tamburaši Tamburaške škole KUD-a Tena pod vodstvom Tomislava Klasana. Škola nastoji potvrditi tradicionalnu pripadnost ovoga kraja autohtonoj tamburaškoj glazbi, odnosno folklornom glazbenom izričaju. Mlade buduće virtuoze na tamburici zatekli smo u novouređenim prostorijama.

- Škola za cilj ima okupljanje mladih koji razvijaju vještine sviranja na tamburama kako bi se po završetku ciklusa mogli priključiti Teninom ansamblu Slavonske kraljice. Škola glazbenim izričajem teži ostvarivanju visokih glazbeno-umjetničkih dostignuća kroz nastupe i orkestralne projekte. Želi odgoj kvalitetnog kadra, upoznavanje, a time i očuvanje slavonske glazbene baštine i prije svega biti mjesto druženja uz naše tradicijsko glazbalo tamburu - pojašnjava Klasan. Kaže da su polaznici podijeljeni u dvije dobne skupine gdje svladavaju program koji se odvija prema priručniku za osnovne škole, folklorna i tamburaška društva tamburaškog pedagoga Mihaela Ferića. Polaznici svladavaju elementarnu tehniku sviranja i uče glazbenu teoriju, te se upoznaju s notama. Sve se gradivo podučava na uzorcima pučkih i umjetničkih stihova i glazbe čiji se tekstovi i melodije koriste kao modeli na kojima se usvajaju potrebni glazbeno-teoretski pojmovi i svladava sviračko umijeće - kaže Klasan.

- Škola je iznjedrila brojne generacije tamburaša i gotovo da nema tamburaškog sastava u Đakovu u kojem ne sviraju bivši učenici. Najtalentiraniji su nastavili školovanje u srednjim glazbenim školama i na akademijama pa imamo izvrsne voditelje i profesore koji su prvu glazbenu naobrazbu stekli u TŠ KUD-a Tena - kaže Klasan dodajući kako upisuju i nove polaznike.

Maja MUŠKIĆ
BOGAT INSTRUMENTARIJ

“Probe se održavaju dva puta tjedno u trajanju od dva školska sata, i to ponedjeljkom i srijedom od 19 do 20.30 sati, starija grupa do 22 sata. Tena posjeduje bogat instrumentarij pa je svakom učeniku na nastavi osiguran instrument. Iako savjetujem roditelje da što prije nabave osobni instrument za svog tamburaša jer se najbolji rezultati postižu marljivom vježbom kod kuće. Napomenut ću da smo ovu školsku godinu počeli u svojim novim prostorijama u Ulici el. centrale 8 (veleprodaja tvrtke Žito), koje je bilo potrebno u cijelosti urediti i prilagoditi, u što nadljudske napore ulaže predsjednik društva Dinko Hrehorović”, kaže Klasan.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike