Magazin
SVAKI ŠTREBER MORA IH POSJETITI BAR JEDNOM U ŽIVOTU

Muzeji koji to nisu: Od graška
preko flipera do atomskih glava
Objavljeno 3. listopada, 2015.

Na neki su način svi muzeji za štrebere (geekove) - jer čudaci vole povijest, znanost i potragu za znanjem. No, izuzimajući popularne i razvikane muzeje za koje svi znamo, postoje i neki specijaliziraniji koji su posebno primamljivi štreberima.

Ovo je popis muzeja koji svaki geek mora posjetiti bar jednom. Riječ “muzej” možda je malo “nategnuta” za neka od tih mjesta, no svi zaslužuju mjesto na ovom popisu.

NIAGARA SCIENCE: Adresa: Niagara Falls, New York, SAD. Ime možda zvuči dosadno, no to nije bilo kakav znanstveni muzej. Ondje možete vidjeti mnoštvo znanstvenih instrumenata, a svi su savršeno povijesno točno rekonstruirani u laboratorijima. Muzej pokriva znanost iz razdoblja od 1870. do 1930., pa, na neki način, pokazuje znanost na vrhuncu industrijske revolucije. Među mnogim postavljenim fascinantnim laboratorijima najzanimljiviji je visokonaponski. I baš kada pomislite da ne može bolje, svi su instrumenti potpuno funkcionalni, pa možete uživo vidjeti demonstracije.

COMPUTER HISTORY: Adresa: Mountain View, California. Ovaj muzej u Silicijskoj dolini mora doživjeti svaki kompjutorski geek samo zbog jednog razloga - ima potpuno funkcionalnu repliku originalnog diferencijalnog stroja Charlesa Babbagea. Taj se stroj smatra prvim mehaničkim računalnim uređajem. Posjetitelj može vidjeti Cray-1 superračunalo i široku paletu drugih uređaja iz povijesti i prapovijesti računalstva. Muzej redovito organizira i predavanja i demonstracije pa ga vrijedi posjetiti.

MARVELOUS MECHANICAL: Adresa: Farmington Hills, SAD. Smješten iza i između dvaju trgovačkih centara, Marvinov čudesni muzej svojim ružičastim eksterijerom razbija vizualnu kakofoniju koja će napasti sva vaša osjetila nakon ulaska u prostorije. Nakon što se vaše oči priviknu na svjetlo, uslijedit će pravi praznik za oči na 5500 četvornih metara ukrasa u horror vacui stilu, koji se sastoji od starih igraćih “mašina”, automata, maketa aviona, vintage ventilatora i drugih objekata koji se savršeno uklapaju u prostor. Tijekom posljednjih 50 godina zbirku je prikupljao ljekarnik Marvin Yagoda i svakako zaslužuje više od jednog posjeta.

SVALBARD SEED BANK: Adresa: Spitsbergen, Norveška. To je banka, a ne muzej, no koga briga! Koncept je kao iz znanstveno-fantastičnih romana - to je “kavez” za pohranu povijesnih “stvari”. S ciljem očuvanja genetske raznolikosti velikih prehrambenih kultura, međunarodne su institucije uspostavile niz zelenih genetskih banaka, koje čuvaju uzorke materijala različitih sojeva svake biljne vrste. Uz opasnost da biljne kulture unište bolesti (kao u slučaju nekih banana danas), čuvanje sjemena jamči/znači da se biljke jednoga dana mogu vratiti. Svalbard banka je kraljica superbanaka za sjemenke - čuva uzorke/kopije svog sjemenja pohranjenog diljem svijeta u raznim sjemenskim bazama podataka. Ovo definitivno moraju vidjeti ne samo oni koje zanima biologija nego i svi zainteresirani za čovjekove pokušaje zaštite od budućih katastrofa. Objekt trenutačno ima kapacitet za čuvanje 4,5 milijuna uzoraka. S oko 1,5 milijuna različitih sjemenskih uzoraka poljoprivrednih kultura, Svalbard sjemenska banka može pohraniti po tri primjerka svakog uzorka.

TITAN MISSILE: Adresa: Sahuarita, Arizona, SAD. Muzej titanskih projektila jedina je megatonska lansirna rampa iz hladnog rata otvorena za turiste. Nalazi se u pustinji u Arizoni i do 1982. bio je najveća nuklearna lansirna rampa u kontinentalnom SAD-u. Posjetite li ovaj muzej, morate izbliza vidjeti raketu koja se koristila za vježbe (pravi projektil nije izložen zbog razumljivih razloga), kontrolnu prostoriju i prostorije za zaštitu od izravnog udara. Najzabavniji dio ture je simulirano lansiranje koje uključuje sustav paljenja s dva ključa i tajnim kodovima. S vremena na vrijeme može se prespavati u sobama za posadu.

PACIFIC PINBALL: Adresa: Alameda, California, SAD. Nekoć zvan Bagatelle, fliper potječe od bilijara i drugih stolnih igara, iz sredine 18. st. No prvi je fliper 1871. napravio Montague Redgrave koji je dodao oprugu za početak igre. Zbog povezanosti s kockanjem, fliperi su zabranjeni u mnogim velikim američkim gradovima, poput New Yorka i Los Angelesa 40-ih. Sredinom su se 70-ih zakoni promijenili nakon što je dokazano da je fliper igra vještine, a ne igra na sreću. Pacifički muzej flipera kod Oaklanda ima više od 90 igrivih povijesnih fliper-strojeva sa svjetlima, zvukovima i zviždaljkama najvećih modela. Kao i većina muzeja, i ovaj posjeduje mnogo veće zbirke - više od 400 strojeva - ali samo su neki dostupni za javnost. Ovaj muzej trebaju posjetiti ljubitelji starinskih igara i oni koji žele vidjeti zastarjelu preteču modernih elektroničkih igara.

NATIONAL CENTER FOR ELECTRONIC GAMES: Adresa: Rochester, New York. Puni je naziv ovoga muzeja Nacionalni centar za povijest elektroničkih igara i nalazi se u Strong National Museum of Play, jedinom muzeju na svijetu posvećenom isključivo istraživanju povijesti igranja i njegovu utjecaju na društvo. Stalni postav sadrži više od 20.000 igara i konzola, od ranih godina Atari modela do današnjeg Nintendo Wii. U zbirci je više od 10.000 pojedinačnih naslova videoigrica, 5000 dječjih obrazovnih igara, 100 različitih ručnih modela, te velika zbirka elektroničkih igračaka, kao što su Tamagotchi i Webkinz. No najbolji je dio priče što je većina modela u ispravnom stanju i dostupna za igru! Treba li još koji razlog za posjet ovom muzeju?

MUNDANEUM: Adresa: Mons, Belgija. Ovo je doista muzej nad muzejima za geekove - to je, na neki neobičan način, prvi internet. Naime, Paul Otlet anticipirao je osnovne postavke World Wide Weba još 1934. U želji da klasificira, katalogizira i dâ na korištenje cjelokupno svjetsko znanje, skicirao je ideju o novim tehnologijama koje bi trebale upravljati brojnim informacijama: globalnim i umreženim računalima, “električnim teleskopima” - kako ih je nazvao. Otlet je zamislio umreženi stroj koji spaja dokumente upotrebljavajući simbolične poveznice i na takav način dao ideju za ono što će se 60 godina poslije nazvati hyperlinkom. Muzej Mundaneum čuva spomen na Otleta i njegove vizionarske ideje. Veliki projekt Otleta i dobitnika Nobelove nagrade za mir Henrija Lafontainea na kraju je sadržavao 12 milijuna kartica. Le Corbusier je bio jedna od mnogih istaknutih osoba zanesenih Otletovom shemom “univerzalne knjige”. Nazvao je to panoramom “cjelokupne ljudske povijesti od početaka” i bio je autorom međunarodnog “grada pameti” smještenog oko Mundaneuma. Iako se Otletova imena danas sjeća malo tko izvan područja informacijskih znanosti, on je zaslužan za razvitak mnogih ideja modernog interneta. Ono što je ostalo od Mundaneuma nalazi se u muzeju u Centre d’archives de la Communauté Française u Monsu.

Narcisa VEKIĆ

MUZEJ FUTURIZMA
Najveća zbirka spisa o Verneu

MAISON D’AILLEURS: Adresa: Yverdon-les-Bains, Švicarska. Muzej znanstvene fantastike, utopije i futurizma. Njegovi arhivi sadrže oko 70.000 dokumenata uključujući i neke vrlo stare, jedinstvene primjerke, od kojih neki datiraju iz 16. st. Zbirke se muzeja koriste i u ikonografske svrhe i za istraživanja (književnost, povijest ideja, dizajn, itd.). Godine 2008. muzej je dobio novo krilo potpuno posvećeno Julesu Verneu i početcima znanstvene fantastike - posjeduje najvažnije kolekcije dokumenata koji se odnose na Vernea. Predstavlja i dvije do tri povremene izložbe godišnje, usredotočene na glavne teme znanstvene fantastike - gradove budućnosti (i utopijske i distopijske), svemirska putovanja i izvanzemaljce, izgubljene svjetove... i umjetnike koji ih lijepo predstavljaju.

LOVCI NA BLAGO
Jedini pravi gusarski kovčeg

PIRATE SOUL MUSEUM: Adresa: Key West, Florida. Većina geekova vjerojatno povremeno skida glazbu ili filmove sa stranice Pirate Bay. I sigurno nije tajna da je piratski jezik popularan u internetskom stadu - čak i Facebook može biti prikazan na piratskom. Poduzetnik Pat Croce osnovao je ovaj muzej, najveću i najautentičniju zbirku piratskih predmeta u svijetu. S 48 različitih područja, muzej sadrži nevjerojatno mukotrpno stečen plijen poput komada zlata s Crnobradova ratnog broda Queen Anne’s Revenge, njegov pištolj, jednu od samo dvije preostale autentične Jolly Roger (gusarske) zastave i originalni kovčeg za blago Thomasa Tewa, jedinu poznatu autentičnu gusarsku riznicu na svijetu. Među izlošcima je gusarsko oružje, blago, gusarske biografije, pisma/zapisi i umjetnost koja prikazuje ove hrabre lovce na blago.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike