Magazin
KRATKO I JASNO

Krešimir Bajamić, ambasador Etične banke: Banke bi trebale funkcionirati kao pomoć drugima
Objavljeno 3. listopada, 2015.

Ebanka (u osnivanju) prva je hrvatska etična razvojna banka u vlasništvu svojih klijenata. Prezentacija Etične banke održava se danas, u subotu, u 14 sati na Osječkom jesenskom sajmu na Pampasu. Koji su razlozi za pokretanje ebanke?

- Primijetili smo da postoji potreba za drukčijim bankarskim modelom od onog koji je trenutno dominantno prisutan u Hrvatskoj, a koji ne zadovoljava potrebe velikog dijela poduzeća i građana. Smatramo da bi banke s obzirom na svoju prirodnu ulogu u ekonomiji trebale biti sastavni dio ekonomskih procesa, njihov aktivni sudionik i partner, a ne subjekt koji se ponaša kao da je samodovoljan i koji je fokusiran isključivo na svoju vlastitu dobit. Banke nisu te koje same stvaraju novu dodanu vrijednost nego bi trebale funkcionirati kao pomoć drugim entitetima koji tu vrijednost stvaraju da to rade što je moguće efikasnije i uz maksimalnu financijsku podršku.

Tko će biti vlasnik ebanke?

- Ebanka će biti u vlasništvu svojih klijenata te će svi klijenti, bez obzira na visinu financijskih sredstava uloženih u ebanku, imati jednako pravo glasa u skupštini. Tehnički, to će biti izvedeno na način da će ebanka biti u stopostotnom vlasništvu Zadruge za etično financiranje (ZEF), a upravitelj ZEF-a bit će jedini član skupštine ebanka te na taj način prenositi ebanka odluke suvlasnika. To, naravno, ne znači da će klijenti sami sebi odobravati kredite - to je posao zaposlenika ebanke, koji će pri tome morati slijediti jasno definirane i od HNB-a odobrene procedure - ili donositi druge odluke iz domene dnevnih poslova banke, ali će moći utjecati na donošenje strateških dokumenata, potvrđivanje članova uprave i nadzornog odbora i slično.

Koje će usluge nuditi ebanka?

- Ebanka će nuditi većinu usluga kao i sve ostale banke, međutim te će usluge biti redefinirane na način koji je u skladu s vrijednostima i ciljevima ebanke, ali neće poticati kreditiranje potrošnje (nenamjeneske kredite) ni nuditi mogućnost minusa na tekućim računima. Ebanka će posebnu pozornost pokloniti financiranju projekata koji potiču inovacije, energetsku učinkovitost (energetsku obnovu obiteljskih kuća i stambenih zgrada, nabavu i ugradnju obnovljivih izvora energije i sl.), proizvodnju i distribuciju zdrave hrane, ekološke projekte (zbrinjavanje otpada, zaštitu biljnih i životinjskih vrsta, održivo iskorištavanje prirodnih resursa), društvene projekte (društveno poduzetništvo, zadruge, tvrtke koje kao primarni cilj imaju ostvarivanje društvene koristi). Fizičkim osobama ebanka će nuditi povoljne kreditne programe za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba (kupnju i adaptaciju nekretnine za život, kupnju bijele tehnike, vozila, potrebe obrazovanja, liječenja i sl.).(D.J.)

Najčitanije iz rubrike