Magazin
NEZADOVOLJNI SLAVONCI I BARANJCI MUKU MUČE SA ZAKONOM O TROŠARINAMA...

Porez na rakiju: Tajno pečenje bez trošarine, mnogo kazana bez registracije
Objavljeno 3. listopada, 2015.

Vezani članci

UDRUGA PROIZVOĐAČA RAKIJE OD VOĆA, KNEŽEVI VINOGRADI

Davorin Škoflek: Država u isti koš trpa male i velike

Veseli stroj - kako u Slavoniji tepaju kazanu, kotlu za pečenje rakije, već se neko vrijeme glasno ne “smije”. Tek potiho, “hihoće”.

To je u onim slučajevima gdje vlasnik ili unajmljivač kazana peče šljivovicu ljutu, a pri tome izbjegava registraciju kotla i proizvodnje te plaćanje paušala i trošarina, a što je od ulaska Lijepe Naše u EU obveza.

Prije ulaska obožavatelji zdrave domaće pijače, doslovno su bili plašeni kako će u RH s članstvom u Uniji biti zabranjeno pečenje rakije u vlastitim dvorištima, a što bi mnogima bilo - veleizdaja tradicije i navike pijenja, u čemu smo majstori. Dakle, oporezili Slavoncu jednu od njegovih najdražih tradicija i time mu “ubili” spontanost, da onako, gazdinski, raširi kapiju, naloži pod kazanom i da pos'o, šljivovica krene. Od 19, 20 gradi - najbolje. Taj dan su mu dosad mnogi u dvorište svraćali, svoje grlo podmazivali i falili ga kako zna peć' najbolju šljivu. A sad mu nad glavom poput mača visi Zakon o trošarinama; dio ga prihvatio, a dio nastavio po starom - posjeduje, iznajmljuje, odnosno unajmljuje kazan i rakiju peče na crno, u ilegali, da ga nitko ne vidi i ne čuje.

NEKAD UŠUR, SAD TROŠARINA

Onaj tko se Zakona o trošarinama kod pečenja rakije ne drži - kapiju više ne otvara ni pedlja.

- K'o da smo u novoj prohibiciji - žali se na oporezivanje “rake” jedan gazda. A do jučer jedini porez na šljivu ljutu bio “ušur” za iznajmljeni kazan - litra po kotlu ispečene rakije. Kaže, nova pravila ubila mu gazdinski ponos. Danas ti prvo registraciju obavi i trošarinu plati pa se onda kraj veselog stroja ponosi. I nazdravljaj!

A pri svladavanju svih odredbi Zakona o trošarinama, kada je o proizvodnji rakije za vlastite potrebe riječ - bez alkoholnih para, molim. Dapače, savjet svima koji se žele držati slova zakona - koncentrirano u svladavanje gradiva. Jer, odredbi i “kvaka” je dosta. Ima tu puno brojki, matematike, kemije, fizike. Jer, više vam nije dovoljno imati samo kotao, drva i dobru volju - sada se naoružajte zakonskim odredbama, kalkulatorom, kalendarom, nakakvim kompliciranim obrascima.

Da pojasnimo. Pri proizvodnji i oporezivanju alkoholnih pića, u ovom slučaju rakije, malim proizvođačem jakih alkoholnih pića (JAP) smatra se onaj koji ju proizvodi za vlastite potrebe, potrebe članova kućanstva. Mali proizvođač sam obračunava i plaća trošarinu na alkohol ne čekajući nikakve uplatnice i formulare iz carinskog ureda. Trošarina se obračunava ovisno o obujmu prijavljenog kazana; bez obzira na to bio “veseli stroj” u vlasništvu ili iznajmljen, a obujma je do 100 litara, obračunava se i plaća trošarina kao godišnji paušal od 100 kuna, a za kotao veći od 100 litara 200 kuna. U iznos godišnjeg paušala uključena je neoporeziva količina jakog alkoholnog pića od 20 litara čistog alkohola (č.a.) po kućanstvu. Prevedeno, primjerice, 50 je to litara rakije jakosti 16 gradi ili s 40 % alkohola. Ispeče li se veća količina rakije, tada se uz ranije obračunati godišnji paušal, samo na razliku iznad 20 litara čistog alkohola dodatno obračunava i plaća puni iznos trošarine od 53 kune po litri čistog alkohola.

PRVO U REGISTAR

“Ušur” - što je sada to? Podcrtano, svi se oni, bili vlasnici ili unajmljivači kazana, moraju registrirati! Sve poslove oko registracije i naplate trošarina vodi Carinska uprava. A naš narod, poslovično, ne voli imat' posla s carinom, ni s državom.

E, sad u ruke treba uzeti i kalendar jer vlasnici kotlova i oni što peku rakiju najkasnije osam dana prije početka pečenja moraju se prijaviti nadležnom carinskom uredu i registrirati se kao mali proizvođači JAP. A kako sve ipak ne bi bilo tlaka i stalna obaveza - tračak svjetla u tunelu: prijava u Registar malih proizvođača obavlja se samo jednom i vrijedi sve godine, dok se ne napravi odjava. Tek upisom u Registar proizvođač može početi pečenje... Dakle, pekaču ponovno treba kalendar - on do 20. siječnja sljedeće godine Carini na odgovarajućem obrascu mora podnijeti izvješće o ukupno proizvedenoj količini JAP, litrama proizvedenog č.a.

Nadalje, do 31. siječnja sljedeće godine mora za svu proizvedenu rakiju u prethodnoj godini u državni proračun uplatiti trošarinu - ako je proizveo do 20 litara litara č.a., trošarina se plaća po kotlu, a sve preko tih 20 litara - 53 kn/l č.a.

- Dobra se rakija mogla naći već za 35 kuna, no kako ju sad prodavat' po toj cijeni kad u nju moraš uračunat' porez pa je zbog njega litra i 70-80 kuna - pita se i računa naš Slavonac.

ZAPEČATI I ZATIM PLATI 100 KUNA

Nema šale ni s promjenama - trošarinskog obveznika, adrese, promjene kotla... Svaka takva promjena mora se prijaviti najmanje osam dana nakon što je nastala. Prijavljuje se i prestanak proizvodnje - odjavom iz Registra koju treba provesti najkasnije do 30. lipnja tekuće godine. Savjet, pamtite te datume bolje nego svoj i rođendane djece, trebat će vam. Odjavljeni kotao se pečati, a pečate ga djelatnici Carine. Da ne bude kakve zabune - o trošku proizvođača. Sto kuna. I, baš kada mislite da je toj gustoj šumi odredbi, cijena, količina, rokova, datuma, zabrana... kraj, podcrtano - mali proizvođač proizvedenu rakiju ne smije prodavati! Jer slijede kazne i sankcije. Postupi li suprotno od navedenoga, ne prijavi li proizvodnju, ako prodaje proizvedenu rakiju, ne dostavi li na vrijeme izvješće o proizvodnji, ne plati li na vrijeme trošarinu ili, pak, ohrabri se pa sam otpečati kazan, kaznit će se novčanom kaznom od 5000 do 100.000 kuna!

I, još nešto. Sve proizvedeno piće može mu se carinski oduzeti! Tko preživi, pričat će!

Piše: Suzana  ŽUPAN

EUROPSKA KOMISIJA
Tužila Mađarsku zbog rakije

Zanimljiv je slučaj Mađarske. Ta je nama susjedna zemlja proizvođače rakije za osobne potrebe oslobodila plaćanja trošarine na alkohol, no Europska komisija zbog toga ju je tužila Sudu Europske unije u Luksemburgu, čiji su suci jedini ovlašteni tumačiti pravo EU. Presudili su da proizvođači rakije za osobne potrebe, čak i ako proizvode male količine od voća koje sami uzgajaju, moraju plaćati trošarinu.

BUDŽET PROFITIRA
Na ime paušala i trošarina za rakiju uplaćeno 5 milijuna kuna

Od ulaska RH u EU pa do danas, broj registriranih malih proizvođača jakih alkoholnih pića, prema podacima s kojima raspolaže Sektor za trošarine i posebne poreze Carinske uprave, povećao se za približno 20.000. Prema podacima Carinske uprave, u njena 4 carinska ureda - Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci - 43.253 su mala proizvođača jakih alkoholnih pića, a najviše ih je pri carinskom uredu Osijek - preko 17.000! Vlasnika kotla je 32.416, od čega se na CU Osijek odnosi njih 13.059, dok je korisnika kotla 10.837, od čega se gotovo polovica odnosi na CU Osijek. Kotlova zapremine do 100 litara je 35.779, od čega ih je najviše pri CU Osijek - preko 15.000, dok je kotlova zapremine preko 100 litara ukupno 7.410, od čega se na CU Osijek odnosi njih 1.879. Na ime paušala i trošarina u 2014. uplaćeno je oko 5 milijuna kuna. U razdoblju od 1. srpnja 2013. do 31. kolovoza 2015. (podaci su Carinske uprave), donesena su 1.036 prekršajna naloga te je naplaćeno 281.329 kuna novčanih kazni.

Mali proizvođač sam obračunava i plaća trošarinu na alkohol ne čekajući nikakve uplatnice i formulare iz carinskog ureda...

Onaj tko peče rakiju ilegalno i Zakona o trošarinama kod pečenja se ne drži - kapiju svoje kuće više ne otvara ni pedlja...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike