Sport
DEJAN MEZNARIĆ REKAO “ZBOGOM” KOŠARCI

Zbog vjerskih uvjerenja
prekidam sportsku karijeru
Objavljeno 1. listopada, 2015.
Meznarić je član Kršćanske adventističke crkve koja subotu svetkuje kao dan odmora

Otkako je košarkaški klub Vrijednosnice Osijek (u nazivu je do prije godinu dana bila i Darda) u A-1 ligi, jedan od važnih kotačića u igračkom kadru bio je Dejan Meznarić.

S klubom je odradio svih šest dosadašnjih sezona u elitnom hrvatskom košarkaškom razredu, ali uoči sedme sezone u A-1 ligi popularni Mezna je odlučio reći zbogom profesionalnoj košarci. Odluka je to koja je iznenadila i zatekla mnoge. Kako i ne bi, jer riječ je o igraču u najboljim godinama (28), koji je nekoliko sezona bio i kapetan “brokera”, te je oduvijek bio u skupini stožernih klupskih prvotimaca. Istina, ovog je ljeta imao lakši operativni zahvat na koljenu, ali razlozi za “zbogom” košarci bili su sasvim druge prirode, koje nam je Dejan sasvim otvoreno i pojasnio:

- Nije se dogodilo ništa spektakularno i neobično. Naime, promijenio sam vjersko uvjerenje, od rimokatolika postao sam adventist - onako na prvu pojašnjava Meznarić.

Ništa čudno, mnogi sportaši ne skrivaju svoju vjersku pripadnost, nerijetko je iskazuju na samom terenu, neovisno o sportu kojim se bave. No, ovdje ipak postoji jedna, nazovimo je “kvaka”. Naime, u nauku Kršćanske adventističke crkve je da se subota svetkuje kao dan odmora. A u sportskom kalendaru to je dan kada se u najvećoj mjeri igraju prvenstvene utakmice.

- Tu sam morao prelomiti, ali nisam previše dvojio. Naravno, nije mi bilo lako, ali uz podršku obitelji i prijatelja lakše sam odlučio u životu krenuti drugim, novim putem. U početku sam pokušao s klubom dogovoriti da igramo nekim drugim danom, ako postoji mogućnost, ali bilo je jasno da se tu stvari ne mogu promijeniti - kaže sada već bivši član Vrijednosnice Osijek, kluba u kojem je proveo najveći dio karijere, igrao je i za Osijek 2006., te je imao epizodu u Slovačkoj koja je zbog loma prsta trajala samo tri dana.

Meznarić ne skriva kako odluka nije bila nimalo laka.

- Košarkom sam se počeo baviti prije 19 godina. Jasno da je tu riječ o velikoj ljubavi, iako je posljednjih desetak godina bila i ozbiljan posao. Imao sam još dvije godine ugovornu obvezu s klubom, koji je ispao korektan, izišao mi u susret i shvatio moje daljnje opredjeljenje. Imat će moju podršku i dalje, ali isključivo navijačku - kaže Dejan Meznarić, bivši košarkaš i odnedavno aktivni adventist sedmog dana.

Nino BENČINA
Možda ste propustili...

OSJEČKI TENISAČ UPISAO NOVU POBJEDU NA SPLITSKIM FIRULAMA

Matej Dodig nastavio sa sjajnom igrom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana