Novosti
PREDSTAVILI IZBORNI PROGRAM “5+HRVATSKA”

HDZ obećao depolitizaciju gospodarstva i ukidanje brojnih parafiskalnih nameta
Objavljeno 1. listopada, 2015.

HDZ-ova koalicija predstavila je svoj izborni program koji su nazvali “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+Hrvatska“.

- Ne nudimo fantomske planove tipa 21, a u posljednje vrijeme vidimo A, B, C i slična rješenja, nego konkretna rješenja na kojima su više od dvije godine radili mnogi članovi naših odbora. Nalazimo se u jako teškom trenutku, mladi se sele iz Hrvatske, događa se erozija vrijednosti... Hrvatska je jedina država koja je u EU više uplatila nego dobila. Ipak Vlada je u nečem bila učinkovita, a to je zaduživanje - rekao je Tomislav Karamarko, i kritizirao vladajuće koji su, kaže, glas hrvatske sirotinje sveli na vaučer od 200 kuna.

Prvi prioritet bit će im pokrenuti gospodarstvo. Karamarko je najavio porezne olakšice, stimuliranje proizvođača po regijama, povećanje konkurentnosti, povoljne kredite i nepovratna sredstva.

- Porezna uprava postala je represivni aparat umjesto da pomaže poduzetnicima. Zato ćemo ukinuti brojne parafiskalne namete. Potrebno je općenito porezno rasterećenje kako bi se olakšalo gospodarstvenicima jer su oni uvjet za jako gospodarstvo. Uvest će se i pravedno oporezivanje - rekao je Karamarko.

Najavio je i da će jedan od prvih poteza, dođu li oni na vlast, biti smanjenje broja ministarstava, kao i broja zaposlenika u javnim tvrtkama kojima više neće upravljati političari. Obećao je rast mirovina za pet posto te po tisuću eura potpore za svako novorođeno dijete, ali i najavio neke stare projekte na kojima će inzistirati. To su Pelješki most, navodnjavanje Slavonije, izgradnja luka... Sve to namjeravaju financirati uz pomoć europskih fondova iz kojih se, tvrdi Karamarko, do 2019. može povući pet milijardi eura. E.Soudil

VLADAJUĆA KOALICIJA: TO JE JEDNA VELIKA NULA

Komentirajući HDZ-ov program, Goran Beus Richembergh, saborski zastupnik HNS-a, rekao je kako je to “zakasnjela pamet onoga tko je dokazao da ne vjeruje u ono što sam govori”. “Lako je napisati listu želja, ali je teško i odgovorno raditi posao koji se zove vođenje države”, rekao je Richembergh. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je o programu kako je to “jedna velika nula”, a ministrica Anka Mrak Taritaš voljela bi da građani više vjeruju stvarnim i ostvarenim brojkama, a ne pričama. Ministar Orsat Miljenić rekao je samo: “Tresla se brda rodio se miš, mali miš.”

Vulin: Pismo Djedu Božićnjaku

- HDZ-ov program, slično kao onaj Kukuriku koalicije 2011. godine, lijepa je lista želja, podsjeća me na pismo Djedu Božićnjaku, a veliko je pitanje koliko je to provedivo u praksi. Hrvatskoj treba realniji program, konkretne mjere koje političke stranke planiraju provesti nakon izbora, ako dođu u priliku za to. Prije izbora mnogo se priča o programima, ali je žalosno to što se oni uglavnom prepisuju iz prošlih kampanja. Svi oni lijepo zvuče, a kad prođu izbori, oni koji budu u prilici sudjelovati u izvršnoj vlasti odjednom potpuno zaborave na program i predizborna obećanja. Najbolji primjer je upravo vladajuća koalicija s Planom 21, kojega su se posve odrekli još na početku mandata, čak se rade i posve suprotne stvari od onoga što je stajalo u njemu - kaže Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a. HDSSB će danas predstaviti svoj program, ali s mjerama koje će, kaže Vulin, izvršiti odmah nakon izbora, a ne nekim “imaginarnim mjerama koje mnogi drugi planiraju, a čiji će se rezultat osjetiti za pet ili deset godina.” Hrvatska, a pogotovo Slavonija, zaključuje, ne mogu više čekati, nego se mora djelovati odmah.I.Bošnjak

Najčitanije iz rubrike