Novosti
MEĐUSTOPA OD 13 POSTO

U planu niži PDV na ribu, kupus, jaja..., ali ne i meso
Objavljeno 2. listopada, 2015.

Vezani članci

MEĐUSTOPA OD 10 DO 13%

Smanjenje PDV-a za poljoprivredu?

- Planira se smanjivanje stope PDV-a na određene prehrambene proizvode, i to na međustopu od 13 posto, radi stimuliranja domaće proizvodnje. Razmišlja se da to budu proizvodi kao što je svježa riba, riječna i morska, namirnice poput kupusa, blitve, krumpira, dio voća, kao što su jagode, mandarina, jabuka, zatim jaja i med - potvrdio je u četvrtak Boris Lalovac, ministar financija. Isto je u srijedu najavio i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade.

Lalovac je najavio kako će se vrlo brzo izići s izračunom snižavanja PDV-a na određene artikle, a riječ je o njih 10 do 15.

- Znamo da ćemo tada imati i niži PDV na uvoz, ali ipak se daje poticaj domaćoj proizvodnji - rekao je ministar Lalovac novinarima nakon sjednice Vlade te dodao kako se neće snižavati stopa PDV-a na meso, jer bi to ipak bio prevelik udar na prihode od tog poreza.

Podsjetimo, u prvih sedam mjeseci ove godine PDV je u proračun donio 24,1 milijardu kuna, što je milijardu i pol kuna više nego lani u istom razdoblju.

Ministar financija je na novinarski upit komentirao i najave ustavnih tužbi nekih banaka zbog zakonskih odredbi o konverziji kredita vezanih uz švicarski franak u eurske.

- Bit će interesantno vidjeti kakvu će odluku donijeti Ustavni sud. Da ide protiv jednoglasne odluke Sabora, mislim da bi to bio presedan. Protiv sto posto zastupnika u hrvatskom parlamentu - da donesu odluku da svi zastupnici u parlamentu ne znaju ustav - rekao je ministar.

On očekuje žustru raspravu o konverziji kredita i na sjednici Vijeća za ekonomske i financijske poslove (ECOFIN) u ponedjeljak, ali je istaknuo kako su Vladini stavovi vrlo jasni:

- Branimo građane, švicaraca u Hrvatskoj nije bilo, banke su se zaduživale i vraćaju u eurima, zaštita potrošača na prvom je mjestu - rekao je Lalovac. D.Pavlović

Deset do petnaest artikala bit će na listi proizvoda kojima će biti snižen PDV