Novosti
UGLAVNOM ODUSTALI

U štrajku manje od 25 % srednjoškolskih profesora
Objavljeno 1. listopada, 2015.

Vezani članci

RASKOL MEĐU PROSVJETARIMA, DIO NJIH PREKINUO PROSVJED

Štrajk se osipa, učitelji i dio profesora počeli raditi

Štrajk učitelja, članova Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), završio je, i od jučer je u osnovnim školama počela redovita nastava. Završen je i štrajk u visokom obrazovanju i znanosti, a u petak će štrajkati samo zaposleni u srednjim školama.

Vilim Ribić i Branimir Mihalinec, čelnici sindikata Vertikale obrazovanja, rekli su kako su o prekidu štrajka u visokom obrazovanju i znanosti odlučili članovi sindikata na referendumu. Hoće li se u srednjim školama i učeničkim domovima štrajkati i u ponedjeljak, članstvo će odlučiti u petak. Vodstvo srednjoškolskog sindikata premijeru Zoranu Milanoviću poslalo je prijedlog dodatka granskom kolektivnom ugovoru u kojem ističe kako očekuju povećanje plaće u travnju, kada će nova vlada napraviti proračun za 2016. godinu.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je da je u 319 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk u četvrtak bilo uključeno 24,68 posto radnika. Što se Osječko-baranjske županije tiče, tu je postotak nešto viši, tako da je od 1117 zaposlenika u štrajku njih 432, odnosno 43,18 posto. No u većini srednjih škola nastava se održava, negdje u cijelosti, a u ostalima djelomično.(V.L.)