Ekonomija
SAJAMSKI PROSTOR PAMPASA OČEKUJE TISUĆE POSJETITELJA

Počinje najveća jesenska sajamska priredba u Osijeku
Objavljeno 2. listopada, 2015.
U subotu će biti predstavljena Etična banka - jedina banka u vlasništvu klijenata

Na ukupno pet tisuća četvornih metara zatvorenog i otvorenog sajamskog prostora na osječkom Pampasu, danas (petak) otvara se 18. Osječki jesenski sajam.

Od petka do nedjelje svoje proizvode s područja poljoprivrede, prehrane, tekstila i proizvoda za zaštitu na radu, proizvodnje pitke vode i pročišćavanje voda, kao i usluge izložit će 180 izlagača iz zemlje i inozemstva.

Dio izlagača nastupit će organizirano pod pokroviteljstvom HGK Županijske komore Osijek, Obrtničke komore Međimurske županije, Općine Semeljci i LAG-a Vuka-Dunav Antunovac.

U organizaciji HGK, najavila je viša stručna suradnica Odsjeka za međunarodne poslove Županijske komore Osijek Ivana Erak, nastupit će 22 izlagača.

“Cilj nam je opstojnost sajmovanja u Osijeku te smo i ove godine uključili i izdvojili sredstva kako bismo pomogli našim članicama da nastupe na ovoj važnoj sajamskoj manifestaciji. U organizaciji HGK na površini od 180 četvornih metara nastupit će 22 izlagača, najvećim dijelom iz prehrambene, prerađivačke i tekstilne industrije”, ističe Ivana Erak.

Žensko poduzetništvo i ove je godine važna tema jesenskog sajma te će na sajmu biti održana 2. izložba ženskog poduzetništva. Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije Silvija Dološić kazala je u najavi kako je cilj izložbe stvaranje novih poslovnih mogućnosti, širenje tržišta i povezivanje poduzetnica, razmjena iskustava i promoviranje pozitivnog imidža žena u poslovnom svijetu. U sklopu izložbe poduzetnica Ana Rogina održat će u subotu predavanje “Sedam koraka do uspješne promocije na internetu”.

Također u subotu, u 14 sati, bit će predstavljena Etična banka - jedina prava banka u vlasništvu svojih klijenata. Ova banka u osnivanju svojim bi članovima trebala osiguravati najpovoljnije uvjete financiranja, kontinuiranu savjetodavnu podršku u poslovanju te aktivno smanjivanje rizika povezivanjem u ekonomske cjeline. Ebanka će nuditi većinu usluga kao i ostale banke, međutim fokusirat će se na povoljno financiranje razvojnih projekata i neće poticati kreditiranje potrošnje i nuditi mogućnost minusa na tekućim računima.

Igor MIKULIĆ
DANI MEDA U HRVATSKOJ
Mladi i med od 10 sati na Starčevićevu trgu

HGK je vrlo važan partner sajma s obzirom na to da je organizator i manifestacije Dani meda u Hrvatskoj, što je sastavni dio Jesenskog sajma, a predstavlja jednu od najznačajnijih pčelarskih manifestacija u zemlji. Priredbu Dani meda u Hrvatskoj čini 20. ocjenjivanje meda, 14. ocjenjivanje pakovina meda, pića na bazi meda, proizvoda za poboljšanje zdravlja na bazi meda i suvenira te 11. ocjenjivanje kvalitete pića od meda i na bazi meda te svakako nastup pčelara na samom sajamskom prostoru.

Dani meda počinju u petak u 10 sati na Starčevićevu trgu promotivno-prodajnom manifestacijom Mladi i med. Već je to tradicionalna priredba koja na jednom mjestu okuplja iskusne pčelare, ali i mlade pčelare, članove školskih sekcija iz osnovnih škola, koji izlažu i naravno po promotivnim cijenama prodaju svoje proizvode na bazi meda. Na trgu će se okupiti desetci djece iz škola iz Osijeka i okolice, a tom prilikom bit će izloženi i likovni radovi na temu pčelarstva uz kulturno-zabavni program. Na trgu će nastupiti 22 izlagača - iskusna pčelara, najavljuje predsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko-baranjske županije Slavko Stojanović. Osim toga, u subotu, 3. listopada, u prostorijama HGK u 10 sati održat će se gospodarsko-stručni skup s temama: Prilagodba suvremene tehnologije pčelarenju i Izvori financiranja u pčelarstvu iz Programa ruralnog razvoja. Nakon skupa, u 11 sati održat će se svečanost proglašenja rezultata ocjenjivanja kvalitete meda, pakovina i pića od meda.

Slavonska košarica dovodi kovača, lončara, obućara

U subotu prijepodne na Sajmu će se održati radionica starih zanata, na kojoj će biti prezentiran rad kovača, lončara i obućara. Njihov nastup organizira klaster Slavonska košarica, koji na sajam dovodi svojih 17 članova - proizvođača paprike, bijelog luka, drvenih igračaka, itd. Inače taj klaster na području četiri slavonske županije okuplja 122 člana, koji se bave proizvodnjom autohtonih proizvoda.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike