Osijek
ZANIMLJIVA IZLOŽBA NA ODJELU ZA KULTUROLOGIJU

Plakati za koncerte na alternativnoj sceni
Objavljeno 2. listopada, 2015.

Zanimljiva izložba plakata pod nazivom “Phonogram/Acting Like a Child” otvorena je jučer na prvom katu zgrade Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, čime je ta znanstveno-nastavna sastavnica simbolično obilježila početak nove akademske godine.

Kako je istaknuto na otvorenju, posrijedi je serija koncertnih plakata te plakata za glazbene slušaonice nastalih suradnjom udruga Phonogram i Acting Like a Child. Plakati su nastali tijekom 2014. i 2015. godine, najavljujući zbivanja na osječkoj alternativnoj glazbenoj sceni.

Inače, Phonogram je inicijativa koja okuplja glazbene entuzijaste čiji je cilj osvježiti i prodrmati osječku glazbenu scenu, kako se članovi kolektiva sami predstavljaju, a koncerte i slušaonice počinje organizirati u travnju 2014. Acting Like a Child osječkoj umjetničkoj sceni od 2012. pridonosi promoviranjem ulične umjetnosti (street art), organiziranjem izložbi, radionica, oslikavanjem murala na javnim površinama, sudjelovanjem na festivalima, te oblikovanjem vizualnih identiteta i dizajnom. Suradnja udruga Phonogram i Acting Like a Child na likovnom oblikovanju plakata počela je prilikom organiziranja koncerta bendova Gone Bald i Berlusconi, koji je održan u svibnju 2014.

Autor svih izloženih plakata je Jasmin Mišković (Smao Mao), diplomand Umjetničke akademije u Osijeku te dobitnik dviju nagrada: Nagrade Akademije za najboljeg studenta grafike 2013./2014. i Dekanove nagrade 2014. Osim grafikom bavi se grafičkim dizajnom i uličnom umjetnošću. Jedan je od osnivača udruge Acting Like a Child, a plakate za Phonogramove koncerte i slušaonice dizajnira digitalno ili ih izrađuje ručno te ih potom skenira i dovršava u digitalnoj obradi. U izradi plakata koristi i kombinira različite tehnike i medije, poput kolaža, šablona, markera, flomastera, akrilnih boja, skeniranih uzoraka. Inicijator i voditelj realizacije projekta je Luka Kuveždić, predavač na Odjelu za kulturologiju, a u nastavku je sinoć u cafe-baru Voodoo organizirana i glazbena slušaonica. V. Latinović

Najčitanije iz rubrike