Regija
PRED ŽUPANJSKOM SLADORANOM INVESTICIJA OD 12 MILIJUNA EURA

Kreće gradnja pročistača otpadnih voda
Objavljeno 1. listopada, 2015.

ŽUPANJA – Nakon završetka kampanje prerade šećerne repe, koja će završiti u studenome i biti jedna od najkraćih, županjska Sladorana kreće u gradnju vodne građevine - uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Sva dokumentacija i građevinska dozvola su riješene i sve je spremno za početak gradnje.

- Investicija je oko 12 milijuna eura, realizacija će ići u dvije faze, šest po šest, a prva kreće odmah nakon kampanje - kaže Željko Zadro, član Uprave Sladorane i predsjednik Uprave Vira tvornice šećera Virovitica, najveće hrvatske šećerane u čijem je vlasništvu i županjska Sladorana. Sredstva za realizaciju ove vrijedne i za tvornicu značajne investicije, koja je preduvjet za njezin daljnji rad jer zbrinjavanje otpadnih voda zakonska je obveza koju svi proizvođači u Hrvatskoj moraju početi primjenjivati, osigurat će se preko HBOR-a.

- Razgovori su u tijeku, u pitanju je veliki infrastrukturalni projekt i mislim da tu neće biti problema. Izgradnja bi trebala završiti u roku od godinu dana - kaže Zadro. Pročistač će omogućiti da Sladorana samostalno pročisti svoje otpadne vode do razine kakvoće pogodne za ispuštanje u prirodni recipijent, odnosno rijeku Savu. Prema ugovoru potpisanom između RH i Europske unije, hrvatska industrija koja iz proizvodnog procesa emitira štetne emisije obvezna je uskladiti svoje poslovanje s odredbama IPPC direktive, odnosno Uredbe o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. Odnosno, dužna je uskladiti svoje poslovanje s najvišim ekološkim standardima o pitanju svih oblika emisija. S obzirom na tehnološke karakteristike proizvodnog procesa, šećeranama se najviši zahtjevi postavljaju u dijelu vezanom uz otpadne vode.

U Sladorani se obavljaju posljednje pripreme za početak izgradnje milijunske investicije. Predsjednik Uprave Sladorane Dražen Robić obratio se krajem kolovoza Gradu Županji sa zamolbom za skidanje statusa općeg dobra s katastarske čestice 3719, koja je zapravo nerazvrstana cesta i nalazi se u krugu tvornice.

- Na toj lokaciji predviđena je gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Sladorane. Za potrebe daljnjeg postupka realizacije toga projekta molimo Grad za skidanjem svojstva općeg dobra s navedene čestice i mogućnost prijenosa vlasništva na Sladoranu d.o.o. Županja, stoji u pojašnjenju. Gradsko vijeće udovoljilo je zamolbi jer je utvrđeno da je trajno prestala potreba korištenja za tom nerazvrstanom cestom unutar tvorničkog kruga, koja više nema svojstvo javnog dobra u općoj uporabi. Kada se postupak provede u gruntovnici i izvrši brisanje toga statusa u zemljišnim knjigama, čestica će postati vlasništvo Grada Županje. A tada će je Sladorana moći kupiti i njome raspolagati.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike