Crna kronika
PRIPREMNO ROČIŠTE

Bivši pročelnik optužen
za namještanje natječaja i
odavanje podataka iz ponuda
Objavljeno 1. listopada, 2015.

OSIJEK - Zvonimiru Prgometu (41), bišem v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, Zvonimiru Lončariću (43), višem savjetniku u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorom Grada Osijeka, u siječnju iduće godine započinje suđenje zbog optužbe da su namještali natječaj za najam poslovnih prostora u centru Osijeka. Uz Prgometa i Lončarića, na optuženičkoj klupi bit će Igor Smolčić (40) iz Čepina i Mario Šimić (45) iz Siska.

Prgometa se optužnicom tereti da je do kraja prosinca 2012., znajući da Grad Osijek ima u vlasništvu poslovni prostor na Trgu slobode, Paviljon I, od 67,30 m2 i da je taj prostor predviđen za davanje u zakup, na traženje Smolčića, direktora trgovačkog društva “Status” d.o.o. Čepin, unaprijed obećao da će koristeći se svojom pozicijom tom društvu osigurati uspjeh na budućem natječaju neovisno o ostalim natjecateljima. Prgomet je sa Smolčićem dogovorio da će zauzvrat sudjelovati u dobiti od obavljanja djelatnosti u tom poslovnom prostoru. Na nagovor Smolčića, Prgomet je odgađao objavu natječaja za zakup navedenog poslovnog prostora, a potom je, da bi suzio krug potencijalnih natjecatelja i prilagođavanja uvjeta natječaja djelatnosti koju obavlja trgovačko društvo “Status”, u nacrtu teksta natječaja, u dogovoru sa Smolčićem, predvidio isključivo djelatnost slastičarstva.

Kada je objavljen natječaj, Prgomet je podatke prenosio Smolčiću koji je tada u dogovoru i prema naputcima Prgometa, u ponudi svoje tvrtke ponudio za zakup od 11.100 kuna mjesečno, zbog čega je njegova ponuda izabrana kao najpovoljnija na natječaju. Tako je Grad Osijek sa “Statusom” sklopio ugovor o zakupu poslovnog prostora, gdje je otvorena slastičarnica “Mali princ”.

U drugom slučaju Prgometa se optužnicom tereti da je od početka kolovoza 2012. do kraja srpnja 2013. godine, znajući da Grad Osijek ima u vlasništvu poslovni prostor na Trgu slobode, Paviljon II, na traženje Marija Šimića, zaposlenika trgovačkog društva INovine d.d. Zagreb, unaprijed obećao da će koristeći se svojom pozicijom INovinama osigurati da dobiju spomenuti poslovni prostor na natječaju. Prgomet je s Mariom Šimićem dogovorio da će Šimić zauzvrat u tvrtki u kojoj radi zaposliti osobe po Prgometovu izboru.S.Lacić

PRILAGODIO UVJETE?

Da bi namjestio natječaj za Šimića, Prgomet je, vjeruju tužitelji, da bi suzio krug onih koji će se javiti na natječaj i prilagodio uvjete koje obavljaju INovine, prije objave natječaja zatražio od Zvonimira Lončarića, višeg savjetnika u Odsjeku za gospodarenje poslovnim prostorom Grada Osijeka, da u nacrtu teksta natječaja za navedeni poslovni prostor predvidi djelatnost koja odgovara INovinama. I u ovom slučaju, kada je objavljen natječaj, a da gradonačelnik nije znao za dogovor, INovine su izabrane kao jedina pristigla ponuda.

Najčitanije iz rubrike