Novosti
HUMANOST U KRIZI

Slavonski heroji krize: Zubar, policajac i tisuće samozatajnih volontera
Objavljeno 1. listopada, 2015.
- Sjetio sam se svojeg sina – kaže policajac Ante Vidosavljević, čija je fotografija obišla svijet

Vezani članci

SUSTAV SE URUŠIO POD PRITISKOM

Hrvatska zatvorila granice, ušlo više od 11.000 izbjeglica

Fotografija mladog policajca koji u naručju drži dijete izbjeglica iz Sirije, snimljena u Tovarniku na samom početku izbjegličke krize koja je u dva tjedna dosegla brojku od gotovo 90.000 izbjeglica i migranata koji su ušli u Hrvatsku, obišla je svijet.

Policajac je to iz Cerića, pokraj Vinkovaca, 26-godišnji Ante Vidosavljević, a spomenuta fotografija postala je simbolom humanosti, hrvatskog suosjećanja s nevoljom izbjeglica. Sirijsko dijete u u naručju hrvatskog policajca je jednogodišnji dječak Johua.

Patnju nije lako gledati

– S roditeljima bebe bili smo u bolnici nekoliko sati, majka je trudna, a malo dijete je isto bilo bolesno, i bilo je na pregledu. Kada smo se vratili iz bolnice, otac me pitao mogu li pridržati dijete da se on malo odmori. Naravno da sam pristao – kratko i skromno govori mladi policajac koji je policijsku odoru obukao prije nešto više od pet godina. Reći će i da je u tom trenutku gotovo i zaplakao.

– Sjetio sam se svojeg sina, u toplom – kaže policajac Ante, otac jednoipolgodišnjeg djeteta. Emotivno, kaže, nije bilo lako.

Danonoćno, baš poput Ante Vidosavljevića, i stotine drugih hrvatskih policajaca bdiju nad izbjeglicama. Od terena u Tovarniku i Bapskoj, gdje ovih kišnih i hladnih dana nije nimalo lako, sat za satom, dan za danom, odgovorno i profesionalno obavljati zadaću prihvata promrzlih, umornih izjeglica koje nerijeko kilometre pješače po blatu u japankama... Do prihvatnog centra u Opatovcu gdje su uvijek na usluzi, suočeni i sami sa zadaćama s kakvima se dosad nisu susretali. Mnogi će reći da “patnju tih ljudi nije lako gledati”.

Osjećaju to i izbjeglice. Upitani kako im je u kampu u Opatovcu gdje čekaju nastavak puta prema Mađarskoj, odakle će dalje prema željenim odredištima u zemljama EU-a, novinarima često kažu dvije riječi: “Hvala, Hrvatska”, u kojima je sadržana sva zahvalnost za brigu i skrb koju dobiju nakon svega što prolaze na svom mukotrpnom putu.

Policajcima je u Opatovcu, i to baš na Dan policije, priznanje odao i premijer Zoran Milanović.

– Bili ste profesionalni, ponosan sam što imamo ljude koji na takav način rade posao, a to se odnosi ne samo na policiju nego i na sve druge sužbe – poručio je premijer, uručujući zahvalnice trinaestero policajaca.

Policija je nesumnjivo ta koja je od početka izbjegličke krize u Hrvatskoj, čiji se kraj još ne nazire, odradila najveći dio posla. Našavši, u opsegu i zahtjevnosti posla oko prihvata izbjeglica, vremena i za koju toplu riječ, pružanje jabuke djetetu...

No, i brojne druge službe itekako su korisne i požrtvovne na terenu. Od DUSZ-a, Civilne zaštite, Crvenog križa, liječnika, samozatajnih volontera.... Za svoj požrtvovni rad i trud u izbjegličkoj krizi zahvalnicu MUP-a dobili su i dr. Shoukry Nizar i njegova supruga Dragana.

Hrvatsko gostoprimstvo

Stomatolog u ambulanti u Tovarniku, Sirijac koji je u Hrvatskoj od 1984. godine, sa suprugom se od prvog dana stavio na raspolaganje za pomoć kao prevoditelj.

– Postojao je strah kod izbjeglica, vidjelo im se to u očima. Objasnio sam im da su došli u predivnu zemlju u kojoj žive divni ljudi. I sami su se vrlo brzo uvjerili u to – rekao je dr. Nizar koji se, kao rođeni Sirijac, zahvalom izrazio i prema policiji i svim drugim službama na ljudskom kontaktu i gostoprimstvu, što je pomoglo da se izbjeglice u Hrvatskoj osjećaju sigurno.

– I sam sam osjetio to hrvatsko gostoprimstvo – ustvrdio je.

Načelnica općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, male općine koja je podnijela golem teret izbjegličke krize, kaže da su u tom selu svi zaslužni.

– Cijelo selo pokazalo je humanost, ni spavalo se nije tih dana. Nije se pitalo koliko košta, službe su radile dan i noć, naši mještani donosili su od svojih kuća hranu i vodu izbjeglicama, davali im odjeću, djeca su nosila igračke izbjegličkoj djeci. Za mene su svi oni heroji – kaže načelnica Tovarnika, mjesta koje je iznenada postalo poznato i izvan hrvatskih granica.

Sanja BUTIGAN

ANA KAPETANOVIĆ

policajka

Tužno je vidjeti ih ispaćene

Među nagrađenima u povodu Dana policije bili su i policajci iz PU splitsko-dalmatinske, Ana Kapetanović i Davor Elač, koji su ljetos na Jadranskom moru spasili više migranata na njihovu putu prema Italiji. “Krenuli su u neki bolji život bježeći od rata i strahota, želeći bolje za svoje obitelji. Tužno je vidjeti ih ispaćene i izmorene, a ujedno je lijep osjećaj pomoći im”, kaže Ana Kapetanović. S njom je u istoj akciji mjesec dana na moru bio i Elač. “Nakon takvih akcija čovjek se osjeća zadovoljno, učinio je nešto humano spasivši nečiji život, ujedno i radeći svoj posao”, dodao je Elač, govoreći i kako nije uvijek lako ostaviti emocije po strani.

RUŽA VESELČIĆ-ŠIJAKOVIĆ

načelnica općine Tovarnik

Cijelo selo pokazalo je humanost. Za mene su svi oni heroji

BROJNE SLUŽBE

SU KORISNE I POŽRTVOVNE NA TERENU - DUSZ, CRVENI KRIŽ, LIJEČNICI, VOLONTERI