Regija
NOVI PROSVJED

Zbog 140 hektara zemlje traktori 30-ak seljaka na cesti kod Ivankova
Objavljeno 1. listopada, 2015.
Zemlju su očekivala mala gospodarstva, a dobila ju je tvrtka Bovis

IVANKOVO - Tridesetak je poljoprivrednika s traktorima prosvjedovalo jučer na cesti između Ivankova i Retkovaca, nedaleko od tvrtke Bovis d.o.o. koja je dio Osatina Grupe u vlasništvu Mirka Ervačića, nezadovoljni natječajem za raspodjelu zemlje.

- Zemlja je podijeljena velikim tvrtkama, koje su je prošlim ugovorima dobile preko koncesije i zakupa. Ovaj dio zemlje trebao je ostati za sitna gospodarstva, male obrtnike. Međutim, izmjenom zakona sada smo jednaki s velikima - kazao je Milan Tovilo iz Vođinaca.

- Prošle je godine raspisan natječaj za zemlju koju sam radio 14 godina. Uredno sam se javio na natječaj, dostavio svu dokumentaciju i čekao rezultate. Došla je jesen i trebalo je obrađivati zemlju, nisam ulazio u posjed računajući da će taj natječaj biti riješen. Kako mi nitko iz Agencije za raspolaganje poljoprivrednim zemljištima nije ništa rekao, posijao sam nešto jesenskih kultura, onda je došlo proljeće, obradio sam sve i čekao rezultate natječaja. Na stranicama Agencije 15. lipnja izišli su rezultati natječaja i - zemlju nisam dobio ja nego tvrtka Bovis! Pogledao sam sve dokumente i iz njih se vidi da sam u veljači na tehnološkim cjelinama imao 77 bodova, a Bovis d.o.o. 71 bod. Agencija nije provela natječaj do kraja, komisija je donijela odluku i zapisnik u kojem stoji da sam ja na toj tehnološkoj cjelini najbolji ponuditelj i da se sa mnom napravi ugovor. Prema zakonu, prema javnom natječaju, trebali su napraviti ugovor sa mnom, no izgleda da su se čekale izmjene zakona. Na natječaju koji dolazi 1. svibnja, pa 25. svibnja, radi se novo bodovanje gdje ja gubim deset bodova i Bovis dobiva zemlju. Samo tri dana od objave rezultatata natječaja, 18. lipnja, Bovis d.o.o ima ugovor za korištenje tog zemljišta. Ja sam čekao tri mjeseca da me uvedu, a ovdje je sve bilo gotovo za tri dana! Osim toga, izgubio sam pravo na poticaje na zemljište koje sam sijao - 100.000 kuna. Sada je to na sudu. Dobio sam privremeno rješenje da se njima zabranjuje ulaz u posjed, no 23. rujna htjeli su nasilno ući - ustvrdio je ogorčeni Tovilo.

Prema riječima Milana Ilekovića iz Jarmine, tri su ključna elementa ovog prosvjeda: prebacivanje stoke iz Osatina Grupe na trgovačko društvo Bovis, mijenjanje uvjeta natječaja dok je bio u tijeku, i protuzakonito brisanje iz Arkod parcela.

- Tražimo od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine da nešto poduzme u svezi s tim. Nije se smjelo dogoditi da grupa Osatina prebaci stoku na trgovačko društvo Bovis d.o.o., koje je, kao stočar bez zemlje, u startu dobilo dvadeset bodova na natječaju. Mi nismo imali nikakvu mogućnost da stignemo trgovačko društvo Bovis d.o.o. U tijeku natječaja Jakovina je donio novi zakon, čime je došlo do novog bodovanja pa su zemlju oni što su je u prvom bodovanju dobili sada izgubili i obrnuto - istaknuo je Ileković.

Prilaz Bovisu jučer je bio blokiran, a na naš pokušaj da dođemo do stava Osatina Grupe o natječaju i posljedičnim događanjima, iz tvrtke su odgovorili da ne žele ništa komentirati.

Mario KOKAJ

Matija Brlošić

predsjednik HPK

Agencija nije uzela podatke o povezanim društvima

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, osvrnuo se na prosvjed u Ivankovu:

- Vidjeli smo velik broj nezadovoljnih poljoprivrednika, a riječ je o 140 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je bilo u zakupu. Prema našem mišljenju, Agencija koja je radila zemljište nije uzela u obzir članak koji govori o povezanim društvima. Držimo da bi Agencija trebala to još jedno razmotriti, uzeti podatke o povezanim društvima i svim njihovim resursima na cijelom području Hrvatske. Kad to bude napravljeno, nadam se da će rezultati biti drugačiji. Tražimo da Agencija za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem ispita ima li tvrtka Bovis d.o.o. povezanih društava, odnosno je li u sklopu nekog većeg sustava, ili je samostalna - istaknuo je Brlošić.

Upozorava se na mijenjanje uvjeta natječaja dok je trajao i protuzakonito brisanje iz Arkod parcela

Stoka iz Osatina

Grupe prebačena je na trgovačko društvo Bovis, kažu seljaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana