Regija
GRADONAČELNIK VUKOVARA IVAN PENAVA:

Vlada nanosi štetu Vukovaru
Objavljeno 30. rujna, 2015.

VUKOVAR – Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava jučer je reagirao na preporuku koju je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u dogovoru s MUP-om uputilo svim osnovnim i srednjim školama u RH da se “vezano za planirana putovanja i izvanškolske aktivnosti na području istočne Slavonije prethodno jave nadležnoj policijskoj upravi zbog provjere prometne prohodnosti i sigurnosti ili da odgode planiranu aktivnost do trenutka smanjenja broja izbjeglica na tom području”.

– Držimo ovakvu preporuku paničnom reakcijom koja nanosi štetu i ovako već pogođenom dijelu Hrvatske, a ako zaista postoji procjena o narušenoj sigurnosti našeg područja, tražimo da se poduzmu potrebne mjere za slučajeve ugrožene sigurnosti – izjavio je Penava. Kazao je i da, dok s jedne strane Vlada javnost uvjerava kako je situacija pod kontrolom i da su je dočekali spremni, s druge strane šalju panične preporuke o sigurnosti pri tome ne razmišljajući koliku štetu time mogu prouzročiti, i ne dajući naznake kada bi sve to trebalo završiti.

- Dok se s jedne strane mi trudimo razviti turistički sektor grada i čitavog područja, vladajući ga jednim dopisom potpuno bojkotiraju. Još jednom se istočnu Slavoniju tretira manje vrijednom nego ostatak države – naveo je. Penava je i uputio poziv ravnateljima škola, roditeljima, djeci da “bez ikakvih bojazni dolaze u Vukovar”.

– Djeca Vukovara najbolja su vam pozivnica jer u Vukovaru svakodnevno žive i odrastaju bez straha za svoju sigurnost – rekao je. Konferenciji za medije nazočila je i direktorica vukovarske Turističke agencije Danubiumtours, Zrinka Šesto, koja je iznijela podatke o pretrpljenoj šteti njezine tvrtke zbog spomenute preporuke.

– Od 21. rujna dolaske nam je otkazalo 400 osoba. Ulažemo i investiramo u razvoj Vukovara, ali na ovakav način ne možemo raditi, štete će biti goleme – rekla je Šesto.S.Butigan

OSTOJIĆ: TO JE STARA PRIČA

“Preporuka je vrlo precizna”, rekao je jučer u Opatovcu ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, objasnivši da je Ministarstvo obrazovanja kao dio Kriznog stožera izdalo uputu da su se, ako se organiziraju ekskurzije na istok Hrvatske, dužni obratiti policiji da dobiju podake. “Moja tvrdnja od prvog dana je da razloga za paniku nema, ali je bitno u toj situaciji dobiti upute kuda ići. Imali smo tisuće izbjeglica u Tovarniku, i nije bilo smisla da djeca dolaze u rizični dio. To je bilo stabilno riješeno, i nikomu nismo poremetili taj dio”, izjavio je, rekavši da je to stara priča od prije 10 dana. Podsjetio je i da su tih dana nesmetano održane “Vinkovačke jeseni”, a potom i kirbaj u Tovarniku.

Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike